Започва втора фаза на пазарния тест за LNG терминала край Александруполис

13.01.2020 | 11:00
по статията работи: econ.bg
Гръцката компания „Газтрейд“ стартира втората фаза на пазарния тест за LNG терминала край Александруполис на 9 януари 2020 г.
Започва втора фаза на пазарния тест за LNG терминала край Александруполис
Снимка: под лиценза на creative commons

Гръцката компания „Газтрейд“ стартира втората фаза на пазарния тест за LNG терминала край Александруполис на 9 януари 2020 г. Процедурата се провежда в съответствие с насоките за управление и разпределение на капацитета на LNG терминала, одобрени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ) и в синхрон с параграф 6 от чл. 36 на Директива 2009/73/ЕС. 

Проектът има за цел да осигури нов път за доставка на газ за пазарите в Югоизточна Европа и ще предложи на региона сигурност на доставките, диверсификация на газовите пътища и източници, гъвкавост на цените и засилена конкуренция. Той ще задоволи нарастващото търсене на газ в региона в средносрочен и дългосрочен план, ще осигури регионален достъп до LNG и ще подпомогне достъпа до газ и навлизането на пазара. За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа проектът ще пренася природен газ по интерконектора Гърция-България (IGB), който е в процес на изграждане, както и чрез други съществуващи или планирани газопроводи в региона.

Втората фаза на пазарния тест е с обвързващ характер за резервиране на капацитета на проекта. Компаниите, които вече са проявили интерес в първата фаза, имат право да подадат обвързващи оферти към „Газтрейд“. Компанията има разработени правила и насоки, определящи условията, при които на нови заинтересовани участници също може да бъде разрешено да се включат във втора фаза на пазарния тест. Крайният срок, в който заинтересованите участници могат да подадат офертите си, е 24 февруари 2020 г.

При първата фаза на пазарния тест 20 дружества изразиха интерес към резервиране на общо 12,2 милиарда кубически метра годишно от капацитета на плаващия LNG терминал, както и към доставки до гръцката национална газопреносна система. Изразеният интерес надхвърли техническия капацитет на проекта, който е заложен в рамките на 5.5 млрд. куб. м годишно.

„Газтрейд“ очаква да получи обвързващи оферти от широк кръг от участници, включително компании доставчици на газ, електроснабдителни дружества, други крайни потребители, газоразпределителни компании и търговци. Следващите стъпки по проекта включват провеждане на  процедура за разпределение на капацитета на терминала под надзора на гръцкия регулаторен орган РАЕ. От разпределените участници ще се изисква да подпишат споразумения за разширен капацитет за резервация в съответствие с образец, одобрен от регулатора.

Терминалът се разработва от гръцката компания „Газтрейд“, като проектът включва изграждането на офшорно плаващо, складиращо и регазифициращо звено (FSRU) за приемане, съхранение и ре-газификация на втечнен природен газ. То ще бъде разположено на 17,6 км от брега на град Александруполис в североизточна Гърция. Проектът предвижда и изграждането на газопровод, по който природният газ ще се доставя до гръцката национална газопреносна система и до крайните потребители в Гърция, България, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Турция - чак до Молдова, Украйна и Унгария.

LNG терминалът ще има номинален капацитет за регазификация и пренос от 5,5 млрд. куб. м годишно и максимален технически капацитет за регазификация и пренос от 22,8 млн. куб. м на ден.

В ход е обществената процедура за изграждането на проекта. Датата на въвеждане в търговска експлоатация на терминала е планирана за третото тримесечие на 2022 г. Проектът има всички необходими лицензи и е включен в списъка на Европейския съюз на проекти от общ интерес. 

По-рано през декември гръцката газова компания DEPA и „Газтрейд“ подписаха финално споразумение за придобиването на 20% дял в „Газтрейд“. На 8 януари тази година българската компания „Булгартрансгаз“ финализира условията на споразумение за участие в проекта също с 20%. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.02   364 г. – Детрониран и убит е византийският император Йовиан за неговата силна привързаност към християнството. 1568 г. – Императорът на Свещената Римска...