Защо губим, когато ни плащат на ръка?

21.05.2013 | 11:30
по статията работи: Ралица Стоянова
Агенцията за приходите обяснява чрез брошури
Защо губим, когато ни плащат на ръка?

"Пари в плик" се нарича една от новите брошури, които НАП Пловдив разпространява сред гражданите, посещаващи офисите на приходната агенция.

Брошурата обяснява щетите за наетите лица, които получават заплатите си не по установения ред – по ведомост, банков път или с фиш, а на ръка, като сумите не се завеждат документално и не се декларират. Така работодателите пестят задължителните осигурителни вноски и данъци върху съответните възнаграждения.

Анализите на НАП показват, че най-често по този начин се изплащат заплати, които са занижени, равни или много близки до минималния осигурителен праг за съответната професия. „Похватът“ се използва и в случаите, когато в трудовия договор на служителя е записано, че е нает на непълно работно време, например 4 часа, а реално работодателят го ангажира повече.

Щетите за работниците са: по-дълго отработено време до пенсия, по-ниски обезщетения при болест, майчинство или безработица, по-ниска пенсия при достигане на възраст и стаж за пенсиониране. 

Общо 5000 такива брошури разпространява НАП Пловдив сред клиентите си в офисите на администрацията в Южна България. Тиражират се и още 15 000 брошури за ползите от персоналния идентификационен код (ПИК) и реда за неговото получаване; за осигуряването през настоящата 2013 година на лицата, регистрирани като самоосигуряващи се и за възможностите законно да намалим данъците си като физически лица. 

 

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...