Компаниите ще бъдат глобявани за двоен стандарт при стоките, продавани в ЕС

17.04.2019 | 17:35
по статията работи: econ.bg
Компаниите ще бъдат глобявани за двоен стандарт при стоките, продавани в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поне 4% от годишния оборот през предходната финансова година или 2 милиона евро, ако няма информация за оборота, ще бъде глобата за компании, продаващи продукти с различен състав в отделни държави членки, реши днес Европейският парламент. Глобата ще се налага за широко разпространени нарушения, например засягащи потребителите в няколко държави членки. Тя ще отива в държавата членка, която я налага, защото няма да има специален централен европейски контролен орган, а само национални такива.

Новото законодателство, предварително договорено с министрите на ЕС, се отнася за проблема с т.нар. двойно качество на продуктите, когато продукти от една и същата марка са с различни съставки или характеристики. То разяснява как националните власти могат да действат срещу заблуждаващите практики.

Ако са налице определени условия, например необосновано представяне като идентични в различни държави членки на продукти със значително различен състав и характеристики, практиката може да бъде определена като заблуждаваща и да бъде забранена.

Текстът включва и клауза за преразглеждане на законодателството, която задължава Европейската комисия да оцени ситуацията две години след влизането в сила на директивата. Целта е да се прецени дали двойното качество на продуктите трябва да бъде добавено към черния списък с нелоялни търговски практики.

В разговор с "Дневник" преди гласуването българският евродепутат Емил Радев (ГЕРБ; Европейска народна партия) коментира, че този текст оставя редица вратички и не съвпада с много по-решителната позиция, която Европарламентът е застъпил при приемане на досието. "Говорим за "значително" различен състав. Говорим също, ако е оправдано от законни или обективни фактори. Това са няколко вратички, които могат да се използват, за да продължи да има храни с различно качество в Източна и в Западна Европа."

Като друг проблемен момент евродепутатът Емил Радев определи това, че няма договорен централен европейски орган, който да следи за качеството, и отделните органи в държавите членки ще правят това.

Европейският парламент актуализира и правилата на ЕС за справяне с проблема с подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите. Онлайн пазарите и услугите за сравняване (като Amazon, eBay, AirBnb, Skyscanner) ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките. Потребителят ще трябва да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец или от частно лице и дали е използвана персонализирана информация за цените.

Директивата формално трябва да бъде одобрена от Съвета на министрите на ЕС и държавите членки ще имат 24 месеца от датата на влизане в сила на директивата, за да я транспонират в националното си законодателство.

Законодателството изменя четири съществуващи директиви за правата на потребителите: за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за неравноправните клаузи в договорите и за обозначаването на цените. То е част от пакета "Нов търговски механизъм за потребителите".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден, 20 юли   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....