Къде стои разликата между концесиите на плажове във Франция и у нас?

11.09.2012 | 13:00
по статията работи: Владимир Йосифов
Или колко по-добре е когато кметствата, а не държавата определят концесионните правила
Къде стои разликата между концесиите на плажове във Франция и у нас?
Снимка: Sxc.hu

Приликата е в използваните думи: плаж, море, туризъм, местни хора, туристи, гости, концесия, пари, данъци, местен бизнес, работа, данъци, приходи, печалба, храни и напитки, местни продукти, парк,чистота, здраве, кмет, кметство, община, полиция, спасители, общество и много други...

За съжаление обаче, за мен приликите спират дотук, чисто в словесното проявление на тези „фактори“. Други прилики няма.

Какви са тогава разликите?

Най-общо формулирано, разликите се състоят в това, че концесия във Франция се дава за заведение с прилежащия му плаж и поставяне на плажни легла, маси и чадъри. Задълженията на държателите на права чрез концесия са ясно формулирани и реално не са по-малко от правата, които са им дадени.За един морски курорт плажовете са център на летния живот - както за местните хора, така и за туристите. Държавата навсякъде по света доста често се оказва лош стопанин и затова във Франция кметствата определят правилата.

Френските кметове са добре подготвени администратори, което е доста различно в сравнение с някои печално известни случаи на българска територия.

Като пълноправен член на Международната организация на Франкофонията, България може би трябва да се поучи от френския опит в областта на туризма и да го въведе при кметското управление на крайморските селища. Президентът Росен Плевнелиев може да използва влиянието си и смело да работи за промяна на Закона за концесиите и да се даде правото на Кметствата да определят условията за концесия с приоритет местните работници, земеделски производители и местния бизнес.

Във Франция право на концесионера на заведение с плаж е да печели пари, спазвайки договора с кметството. Какво общо има например град Руан с плажа на Тулон?

Нищо.

Именно затова и държавата няма нищо общо с концесията на плажа на Тулон.Право на концесионер на заведение с плаж е да изисква от кметството да охранява плажа, да почиства плажа и парка, алеите, септичните ями и да събира боклука. Негово право е също така и да определя политиката и менюто в заведението.

Сред задълженията на концесионера на заведение се нареждат:

1. Да работи всеки ден без почивка.
2. Да поставя точно определения брой плажни легла с маси и чадъри пред заведението до 10 часа сутрин. В 10:10 часа всеки ден минава инспектор от кметството и прави акт за всяко забавяне или нарушение на територията.
3. Да организира работата и почистването на тоалетната за клиенти и почиващи летовници в парка. Тоалетната е безплатна и всеки оставя в чинийката каквото пожелае.
4. Да създаде меню, което не разпръсква неприятни миризми и не пречи на почиващите.
5. Концесионерът на всяко заведение на плаж се задължава да наеме на 4 часов работен ден поне един-двама ученици по време на лятната ваканция. Така всеки концесионер помага при възпитанието на младите хора в курорта.

6. Концесионерът е длъжен да предлага качествени храни и напитки и на почиващите на плажа туристи, и на местните хора, които се хранят в ресторанта. Заведенията се ползват от местните хора като ресторанти и нощни клубове и не е възможно да се предлагат ментета и храни със съмнително качество.
7. Независимо кога е приключила нощната смяна концесионерът е длъжен да почиства терасите и самото заведение преди машината за почистване на плажа.
Всяка сутрин в 6.00 на плажа идва машина за пресяване, почистване и заравняване на плажната ивица .
8. Концесионерът отговаря за чистотата на подземните контейнери за боклук.
Всеки ден 3 малки сметоизвозващи камиончета и 2 големи боклукчийски камиона извозват боклука от заведенията – концесионери, от павилионите за сладолед и сандвичи и от кошчетата за боклут в парка и на плажа.
9. Работниците и служителите на концесионери на заведения на плажа нямат право да паркират около заведенията и да пречат на почиващите.
Имат карти с намаление за Общинския паркинг и само там паркират мотори, скутери и автомобили .
10. Сигурно има и други задължения, но те не пречат на печалбата на концесионера…Какви права и задължения има кметството на Тулон?

Правата са:

1. Концесия се дава само на местна фирма.
Няма значение коя е компанията майка или в кой град живее концесионерът. Концесията се дава на фирма, която е регистрирана в Тулон.
Така данъците остават в Тулон, а не се подпомага град Руан, независимо, че фирмата-майка е със седалище в Руан.
2. Концесията се дава за всяко отделно заведение с плаж, а не за целият плаж и така конкуренцията е огромна и концесионната такса е по-висока.
3. Концесията на отделни заведения позволява да се налагат тежки наказания, включително разваляне на концесията при сериозни нарушения - без това да пречи на туризма.
Концесията се дава на заведение, но в една сграда има две заведения, тоест две концесии. Ако на едното заведение бъде отнето правото да работи, другото ще поеме плажната ивица и клиентите на наказаният концесионер.
4. Кметството има право да налага тежки глоби при констатирано нарушение.
Франция има туризъм от векове и опитът е показал, че кметството е по-добър стопанин от държавата. В кметството се знае кой е направил и доброто, и грешката. Няма анонимност, както е в държавната администрация.5. Кметството има право в началото на всяка година да получи концесионната такса, определена за всеки концесионер на заведение с плаж. Така то се застрахова от некоректни бизнесмени, защото освен таксата, концесионерите депозират в кметството и сума, която е гаранция за плащане на сметки и заплащане на актове, съставени за нарушение. Глобите се предплащат.
6. Кметството има право да прекрати концесията за заведение с плаж ако не получи годишната такса или гаранционната сума в срок.
7. Кметството на Тулон си запазва правото да осигурява работни места за местните хора,
което не е възможно, ако концесията е за целият плаж, както е в България.
Местни хора са работещите в заведенията и плажовете към тях, учениците, които почистват парка, чистачите на плажовете, спасителите - пожарникари, служителите към детските площадки, служителите в Социалната служба, които се грижат за хората с увреждания, инспекторите, охранителните полицаи.
8. Кметството на Тулон си запазва правото да определя и контролира платен достъп на доставчици и други превозни средства в парка и плажовете.

Задължения:

1. Изключително важно – охрана.
Кметството определя колко полицаи, спасители – пожарникари, жандармерия и цивилни полицаи ще охраняват плажовете.
Кметството осигурява осветление за вечерните часове, когато в парка и на плажовете кипи нощният живот.
Кметовете осигуряват дежурни полицаи и спасители за вечерните часове на плажа, когато концесионерите са прибрали плажните легла и чадъри, и са поставили маси и столове за вечеря и нощни танци.
Концесионерите експлоатират заведенията с плажове по 16-20 часа дневно.

2. Градски транспорт.
Кметството осигурява редовна линия - автобуси с климатик. През деня автобусите са на няколко минути, а през нощта са на 40 минути.
Към градският транспорт са включени туристическите влакчета, с които стотици туристи от цял свят идват на плажа за обяд или плуване. Клиенти на влакчетата са пътници от круизните кораби, акостиращи всеки ден в Пристанището. Това са добри клиенти за концесионерите на плажа, защото обядват или вечерят и ползват плажни легла с чадъри.

3. Чистота.
Кметството отговаря за идеалната чистота на плажа и около него. Това, че има фасове, не означава, че не е чисто.
Има видеокамери и ако някой счупи стъклена бутилка, актът е зашеметяващ.4. Паркинг.
Кметството е построило огромен паркинг, който работи 24 часа и всеки турист и местните хора паркират в него. Видеокамери и полиция охраняват моторите, скутерите, открити и закрити автомобили, които са на клиентите на концесионерите.

5. Парк.
Кметството е създало парк, който осигурява сянка, детски и спортни площадки, пейки за почивка и приятна атмосфера на всеки, независимо дали е клиент на концесионерите или не.
В парка и на плажовете е забранено да има кучета. Кметството е оградило част от парка, която също се почиства всеки ден.
Собствениците на кучета могат да оставят кучето си да тича на воля в оградената част на парка, а те да изпият по една чаша вино с приятели при концесионерите.Задължение на кметството е да организира окосяване на тревата, оформяне короните на дърветата и пръскане срещу комари и кърлежи.
Задължение на кметството е да построи душове със топла сладкка вода за туристите и местни хора.
Задължение на кметството е всеки ден да дезинфекцира подземните складове за боклук и септичтине ями на концесионерите .
Задължение на кметството е да боядисва и ремонтира всяка година пейки, бордюри, парапети и други.
Кметството отговаря за ежегодното добавяне на пясък и ситни камъчета в края на зимата.

6. Пазар за пресни плодове и зеленчуци.
Кметството е организирало всеки ден от 7.00 до 14.00 часа в близост до плажовете да има пазар за пресни плодове и зеленчуци.
Концесионерите ежедневно получават доставки, но всеки ден работата е различна и се налага да купуват допълнително продукти. Служител на всеки концесионер може да отиде пеша или със скутер до пазара за плодове или зеленчуци.

7. Туристически офис.
Кметството организира непрекъснатата работа на офиса и рекламира заведенията на концесионерите.

8. Кметството следи всеки, който е нарушил общественият ред и морал на плажовете, да бъде наказан с акт от полицаи или с присъда от съдии.
Страхът от наказание осигурява спокойствие на плажовете и концесионерите работят без проблеми.

9. Водни спортове.
Кметството е осигурило спокойна атмосфера за работа на концесионерите на заведения с плажове.
В единия края на плажа, където е входа на паркинга, има малко спортно пристанище с открити и закрити стелажи със лодки.
Тук се дават под наем, лодки, платноходки, джетове, катамарани, сърф.

Кметството на Тулон е отнело от концесионерите правото да дават под наем водни съоръжения, но им е осигурило клиенти за заведенията и плажовете към тях. Кметството е наело спортисти и треньори, които да отговарят за групите деца, които наемат водните съоръжения и разхождат децата по няколко часа във огромният залив на Тулон.В това време родителите им обядват и почиват в дадените на концесия заведения и плажове.
Тази организация осигурява сигурни печалби за концесионерите, защото френските деца се хранят по 5 пъти дневно и по време на ваканция диетите им не се спазват стриктно.
В другия край на плажа има малко пристанище за моторници и рибарски лодки. На плажовете е забранено да влизат други лодки, освен червените моторни лодки на спасителите и сивите моторници на полицаите.

Собствениците на моторни лодки акостират в пристанището до плажа и отиват да обядват, вечерят или само да почиват на плажа на концесионерите. За собствениците на яхти и по-големи лодки с кабини има отделен плаж даден на концесия на близкото заведение.

10. Конкуренция.
Кметството определя каква да бъде конкуренцията на плажовете и в близост до тях, така че да не пречат на концесионерите.
На територията на парка, в който са и плажовете, има само три павилиона за сандвичи, един павилион за сокове и един павилион за сладолед. Павилионите са в края на парка и са по-скоро за да има къде хората, които ползват безплатните части на плажа и тревните площи, да пазаруват вкусни храни и напитки.
Заведенията покрай морето не са сериозен конкурент на концесионерите защото там се хранят, сутрин, обед и вечер по-скоро местни хора, които не ходят на плаж.

11. С деца на море.
Кметството е задължено да се грижи за децата на гражданите на Тулон и туристите.
Общината изгражда все по-нови безплатни детски площадки с нови уреди и наема служител, който да се грижи за спокойствието на децата.

12. Спасители.
Кметството, заедно с пожарната на града, определят бройката на пожарникарите, които ще бъдат спасители. Тяхната власт е неоспорвана от никой на плажа.
Спасителите осигуряват непрекъсната охрана във водата от плажа, а във водата охраната се осигурява от полицейските моторници.
Охранителните въжета пречат на децата да навлизат в опасни води и родителите им могат спокойно да обядват, докато децата им са във водата.

Много граждани на Тулон записват децата си в групи за почивка, а те идват да обядват с колеги и приятели на плажа. В групите за почивка за всеки 3-4 деца отговаря учител/ка и спасител. Храната и водата им се доставя с бус и децата се хранят и почиват в парка - на тревата.

Спасителите имат наблюдателници в няколкото „полицейски управления” на плажа. Това са двуетажни къщички. На партера са полицаите, жандармеристите, гараж за велосипеди и мотори на полицаите, джет, склад – арест, офисите на Социалната служба към кметството.

На вторият етаж са наблюдателите – спасители.
Всеки наблюдател има прозорец, който е насочен към част от плажа, и с бинокъл спасителите следят какво става. Ако има неразумен турист или проблемно дете, по радиостанцията това се съобщава на спасителя, който обикаля тази част от плажа и той се намесва след секунди.

Спасителите работят от 10.00 сутрин.

Всяка възможност за увеличаване на клиентите на концесионерите на заведения с плажове в Тулон е използвана.

Владимир Йосифов, BriagNews,
Щрихи от Франция, Лято 2012
Снимки: Владимир Йосифов

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....