Мултинационалните компании да разкриват данъчна информация във всяка страна, в която оперират, гласува ЕП

05.07.2017 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Оповестяването включва и данни за данъците, които са платени извън ЕС, мерките обхващат компании с годишни приходи от 750 млн. евро и повече
Мултинационалните компании да разкриват данъчна информация във всяка страна, в която оперират, гласува ЕП
Снимка: БГНЕС

Между 50 и 70 милиарда евро струва годишно на страните от ЕС избягването на плащане на корпоративни данъци, изчислиха от еврокомисията. Това стана ясно при разискванията в Европейския парламент във вторник. Големите корпорации следва да направят публично достъпна информацията относно това колко данъци плащат и в кои държави, заявиха евродепутатите. Те подкрепиха с гласовете си предложение, с което ще задължат многонационалните компании да отчитат своите данъци във всяка държава, в която оперират, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Целта е да се повиши прозрачността на данъчното облагане и да се предостави на обществото публично достъпна информация относно колко и къде плащат данъци мултинационални компании. Възможни са изключения в случаи на чувствителна търговска информация.

Публичен достъп до данъчна информация

Според предложените мерки информацията за данъчното облагане на мултинационални компании с годишен оборот от над 750 млн. евро ще бъде публикувана в общ формуляр във всяка данъчна юрисдикция, в която е оперирала компанията или нейно дъщерно дружество.

Компаниите също се задължават да внасят декларация и в публичен регистър, управляван от ЕК.

Информацията ще включва:

‒         името на фирмата (където е приложимо), списък на всички дъщерни предприятия, кратко описание на естеството на техните дейностите и географско местоположение;

‒         броя на служителите, наети на работа на еквивалент на пълен работен ден;

‒         размера на нетния оборот;

‒         обявения капитал;

‒         продажбите и покупките;

‒         размера на данъците, платени през съответната финансова година от фирмата и нейните дъщерни предприятия, които извършват дейност във всяка данъчна юрисдикция както рамките на Европейския съюз и извън него;

‒         стойността на генерираните приходи;

‒         дали компаниите, дъщерните предприятия или клоновете се ползват от преференциално данъчно третиране.

Евродепутатите подкрепиха мерки за защита на компании в случаи на чувствителна търговска информация. Те предвиждат държавите членки да могат да разрешават един или повече елементи от информация временно да бъдат пропуснати в декларацията. Изключенията ще бъдат подновявани всяка година и ще се прилагат само в данъчната юрисдикция на държавата членка, която предоставя освобождаването.

След като дадена държава членка предостави изключение, тя трябва да информира конфиденциално Европейската комисия относно избегнатата информация, както и подробно обяснение на изключението.

Комисията ще публикува на сайта си всяка година списък с фирмите, които са получили изключения и кратки обяснения на причините. 

Стриктни ограничения относно периода на изключения

Парламентът също така подкрепи изменения, които поставят ограничения на изключенията за предоставяне на данъчна информация от страна на фирми. Едно от измененията задължава компаниите, които изгубят правото си на изключение, веднага да направят публично достъпна избягваната до момента информация. Фирмите също така ще трябва да кандидатстват всяка година за подновяване на изключенията.

В допълнение към това в края на периода на неоповестяване съответната фирма ще трябва да публикува ретроактивно данъчните си данни под формата на аритметично общо кратно, така че да покрият периода, в който са се ползвали от имунитет за публикуването на тези данни. 

Какво предстои

След като Парламентът одобри проекта на доклада с 534 гласа „за“ срещу 98 гласа „против“, 62 „въздържал се“, той ще бъде върнат обратно в комисиите, за да започнат преговорите в рамките на споразумение на първо четене въз основата на получен мандат в пленарна зала.

Законодателството е една от мерките срещу избягването на плащане на корпоративни данъци, което според изчисления на ЕК струва на страните от ЕС между 50 и 70 милиарда евро годишно.

„Ако не въведем докладването за всяка страна на активност, никога няма да осветлим системата на компаниите-пощенски кутии, която се използва, за да се преместват печалбите и избягва плащането на данъци по целия свят. Сега сме готови за преговорите със Съвета, за да намерим общ режим на докладване. ЕС трябва да води в борбата срещу избягването на данъци“, заяви съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия). 

„Всяко евро неплатени данъци на мултинационалните корпорации представлява едно евро в повече, което се плаща от физическите лица“, коментира и съдокладчикът Юг Байе (С&Д, Белгия).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.06   922 г. – Робер I става гегенкрал на Западното франкско кралство. 1128 г. – Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия. 1312 г. – Хайнрих VII...