Над 100 хил. души са поискали да се включат в "Аз мога повече"

12.02.2013 | 12:59
по статията работи: Петя Бързилска
Предстои да бъдат раздадени над 40 хил. ваучера, но точният им брой все още не е ясен
Над 100 хил. души са поискали да се включат в "Аз мога повече"

Близо 107 000 заети лица са подали документи за включване в схема “Аз мога повече” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОП “РЧР”). За това съобщиха от Агенцията по заетостта (АЗ).

За Econ.bg Красимира Дионисиева от Агенцията по заетостта обясни, че в момента не може да се определи колко точно хора ще могат да се възползват от програмата заради редица фактори. Първо, Агенцията трябва да разгледа всички документи и да се види дали кандидатстващите отговарят на заложените в програмата критерии.

Второ, в момента не са изчислени всички данни и не може да се преценят сумата и съответно - броят на ваучерите. Също така подборът зависи и от цената на съответното обучение - някои са по-скъпи от други, а програмата има определен бюджет. Това съответно означава, че предварително няма да може да се изчисли броят на ваучерите.

Документите за кандидатстване се приемат в бюрата по труда. След това те се завеждат в регистър в хронологичен ред. Документите се разглеждат според поредния номер в регистъра. Първите, които отговарят на критериите за кандидатстване, ще могат и първи да получат ваучер.

Извършва се периодичен мониторинг на оценяваните заявления, одобрените лица и раздадените ваучери, с оглед спазване на индикаторите, заложени в схемата, и изразходване на заложените финансови средства в нея.

До момента са раздадени над 8 000 ваучера за 5.5 млн. лв по програмата "Аз мога повече". Предстои да бъдат предоставени още над 40 000 ваучера. Броят им може да се увеличи в зависимост от стойността на избраното обучение от одобрените кандидати, заявиха от АЗ.

43% от кандидатите са заявили обучение по ключови компетентности по чужд език; над 50% са изявилите желание за обучение по професионална квалификация, а останалите – по дигитална компетентност.

"Аз мога повече” предоставя възможност на работещите да повишат знанията и уменията си, за да бъдат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

След като бъдат оценени документите на кандидатстващите лица периодично във всяко бюро по труда се публикува списък с одобрените и неодобрените лица. Паралелно се изпращат писма до лицата за това дали са одобрени или неодобрени. Одобрените кандидати се поканват да се явят в бюрото по труда за получаване на Уведомление за избор на Доставчик за обучение не по-късно от 5 дни от получаване на писмото.

Оценяването на документите се извършва съгласно следните изисквания:

 • дали посоченото обучение е в съответствие със списъка на професиите за професионално образование и обучение;
 • изходящото образователно ниво на лицето съответства ли на Закона за професионално образование и обучение;
 • дали заявеното обучение не е за същото или по-ниско ниво на притежаваната от лицето квалификация;
 • дали лицето не е включвано в идентично обучение по проекти и програми, финансирани по ОП ”РЧР”, програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник;
 • дали лицето попада в целевата група по проекта;
 • дали обучението по чужд език или дигитална компетентност е в съответствие със списъка на ключовите компетентности, определени съгласно  Европейската квалификационна рамка.

За схемата "Аз мога повече” по ОП "РЧР" са предвидени 100 млн. лв. От близо 50 млн. лв. на първа сесия, поради големия интерес, бюджетът на схемата бе увеличен с още 50 млн. лв.

Общо 64 413 души са включени до момента в обучение и по двете сесии на схемата. При първата сесия ваучери са получили над 56 000 лица. От тях успешно вече са завършили обучението си повече от 38 000 заети лица, от които над 24 000 – по ключови компетентности и 14 000 – по професионална квалификация.

Схема “Аз мога повече” е продължение на схема “Аз мога”, по която 60 642 заети и самонаети лица са получили ваучери и са включени в обучение. От тях 57 081 лица са завършили обучението си - близо 42 000 – по ключови компетентности и над 15 000 – по професионална квалификация.

До момента по схемите “Аз мога” и “Аз мога повече” са получили ваучери  общо 125 055 лица, от тях 95 081 са завършили успешно. За реализацията на двете схеми по ОП “РЧР” са осигурени общо 151 млн. лв. 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
 • Женевски конвенции
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...