Над 80 хил. потребители са преминали към свободния енергиен пазар през 2016 г.

26.05.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Енергийният регулатор през 2016 подкрепи с реални действия старта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ ), като инструмент за прозрачна и справедлива борсова търговия
Над 80 хил. потребители са преминали към свободния енергиен пазар през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

През 2016-а година повече от 83 хиляди клиенти са преминали на свободния енергиен пазар, това са направили и хиляда български домакинства, отчете шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

Той представи в парламентарната комисия по енергетика доклада на регулатора за миналата година. 

Иван Иванов съобщи още, че утре в Атина ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между енергийните регулатори на Гърция, България и Румъния, което ще бъде важна стъпка към завършването на интерконектора Комотини-Стара Загора. 

Ще бъде подписано и окончателното споразумение между България и Гърция за използване на виртуална търговска точка за търговия на газ. Това е една от задължителните предпоставки за изграждането на газоразпределителния сектор “Балкан“.

В резултат на приетите законови промени и на ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) значително е подобрено финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК). 

С предприетите действия регулаторът има съществен принос за процеса на либерализация на електроенергийния и на газовия пазар у нас. Тома заяви по време на изслушването си пред комисията по енергетика председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Енергийният регулатор през 2016 подкрепи с реални действия старта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ ), като инструмент за прозрачна и справедлива борсова търговия. 

КЕВР прие нормативната база за въвеждане на различни сегменти за борсова търговия с електроенергия, с което гарантира прилагането на справедливи принципи на ценообразуване, каза председателят на регулатора, каза Иванов. Според него с успешното въвеждане на сегментите търговия ден напред и търговия по двустранни договори се създава реална възможност борсата да се включи в регионалната търговия на електрическа енергия.

През миналата година КЕВР прие и необходимата нормативна база, даваща възможност на малкия бизнес свободно да договаря доставки, както и да сменя доставчика си на електроенергия и в резултат на това през 2016 г. на свободния пазар излязоха над 85 хиляди нови потребители.

С приетата от регулатора Инструкция за смяна на доставчика и с въвеждането на стандартизирани товарови профили, от м.април 2016 г. битовите потребители безплатно могат да сменят доставчика си и при заявено желание от тяхна страна, да се върнат отново на регулирания пазар, каза Иван Иванов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...