Над 80 хил. потребители са преминали към свободния енергиен пазар през 2016 г.

26.05.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Енергийният регулатор през 2016 подкрепи с реални действия старта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ ), като инструмент за прозрачна и справедлива борсова търговия
Над 80 хил. потребители са преминали към свободния енергиен пазар през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

През 2016-а година повече от 83 хиляди клиенти са преминали на свободния енергиен пазар, това са направили и хиляда български домакинства, отчете шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

Той представи в парламентарната комисия по енергетика доклада на регулатора за миналата година. 

Иван Иванов съобщи още, че утре в Атина ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между енергийните регулатори на Гърция, България и Румъния, което ще бъде важна стъпка към завършването на интерконектора Комотини-Стара Загора. 

Ще бъде подписано и окончателното споразумение между България и Гърция за използване на виртуална търговска точка за търговия на газ. Това е една от задължителните предпоставки за изграждането на газоразпределителния сектор “Балкан“.

В резултат на приетите законови промени и на ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) значително е подобрено финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК). 

С предприетите действия регулаторът има съществен принос за процеса на либерализация на електроенергийния и на газовия пазар у нас. Тома заяви по време на изслушването си пред комисията по енергетика председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Енергийният регулатор през 2016 подкрепи с реални действия старта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ ), като инструмент за прозрачна и справедлива борсова търговия. 

КЕВР прие нормативната база за въвеждане на различни сегменти за борсова търговия с електроенергия, с което гарантира прилагането на справедливи принципи на ценообразуване, каза председателят на регулатора, каза Иванов. Според него с успешното въвеждане на сегментите търговия ден напред и търговия по двустранни договори се създава реална възможност борсата да се включи в регионалната търговия на електрическа енергия.

През миналата година КЕВР прие и необходимата нормативна база, даваща възможност на малкия бизнес свободно да договаря доставки, както и да сменя доставчика си на електроенергия и в резултат на това през 2016 г. на свободния пазар излязоха над 85 хиляди нови потребители.

С приетата от регулатора Инструкция за смяна на доставчика и с въвеждането на стандартизирани товарови профили, от м.април 2016 г. битовите потребители безплатно могат да сменят доставчика си и при заявено желание от тяхна страна, да се върнат отново на регулирания пазар, каза Иван Иванов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...