Рекорден брой проекти ще се състезават за Наградите за отговорен бизнес на БФБЛ*

14.02.2013 | 10:06
по статията работи: Лили Бончева
Изтъкнати личности от областта на бизнеса, медиите, науката, правителствения и неправителствения сектор ще оценяват КСО проектите
<p>Наградените участници през 2012 г.</p>

Десетото юбилейно издание на Наградите за отговорен бизнес привлече рекорден брой кандидатури. За участие в конкурса са подадени 85 проекта от 50 организации от цяла България. Това беше официално оповестено от председателя на Български форум на бизнес лидерите Мария Шишкова по време на работна закуска на членовете на журито на Наградите.

„Внушителният брой кандидатури говори за доверието към нашата организация и за успешно реализираната ни мисия да промотираме ценностите на корпоративната социална отговорност (КСО) и да насърчаваме бизнеса в България да развива активна социална политика, което е и основната ни дейност от 15 години насам”, отбеляза Мария Шишкова.

Проектите ще бъдат оценявани от изтъкнати личности от областта на бизнеса, медиите, науката, правителствения и неправителствения сектор. Това са Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, която е председател на журито за четвърта поредна година, Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, Н. Пр. Джонатан Алън, Посланик на Великобритания в България, Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, акад. Дамян Дамянов, заместник-председател на Българска академия на науките, Таня Радочай, постоянен представител на УНИЦЕФ за България, Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България, Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика, Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. „Мениджър”, Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум, Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България”, и Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондацияАмерика за България.

Основните критерии за оценка на номинираните социално отговорни проекти са: каква е конкретната полза за обществото, дали проектът е осъществен в партньорство с други организации, степен на ангажираност на служителите на компанията при осъществяването му, новаторство, обществено признание и оценка, ефективност, финансова рентабилност, както и продължителност и последователност на инициативата.

Категориите, в които ще бъдат отличени компаниите, са „Инвеститор в обществото”, Инвеститор в околната среда”, „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, „Инвеститор в знанието”, награда за „Маркетинг, свързан с кауза и награда за „Цялостна КСО политика на малко и средно предприятие”.

Традиционно най-голяма конкуренция има в категорията „Инвеститор в обществото”, където кандидатстват проекти (22 на брой), насочени към дългосрочно социално развитие и просперитет на местните общности или на цялото общество. Тази година има и значително повече кандидатури за „Инвеститор в човешкия капитал”, където са получени 18 проекта (за сравнение през 2011 г. те са 5), а за приза „Инвеститор в знанието” ще се борят 23 проекта (срещу 16, получени през 2011 г.).

„Фокусът върху човешкия капитал”, коментира Мария Шишкова, „означава, че компаниите разбират колко важно е да запазят ангажираността на своите служители, особено в трудни икономически времена. Това е тенденция в световен мащаб – редица изследвания показват, че ангажираността на служителите е основополагаща за корпоративните резултати и един ангажиран служител носи над 200% по-висока възвращаемост на инвестицията.”

Председателката на Форума обвърза нарастващия брой проекти за „Инвеститор в знанието” със спада на качеството на образованието, който е трайна негативна тенденция през последните години. „Ние, като бизнес, имаме ангажимент и се опитваме да въздействаме върху нея, като се стараем да създадем по-добра интелектуална среда, за да спрем трайното изтичане на мозъци от България, както и да създаваме умения у повече млади хора, които да са полезни за себе си и за обществото.” Според нея, ако обществото ни се състои от емоционално и интелектуално развити индивиди, няма да има проблем със замърсяването например, защото хората ще имат много по-голяма потребност да живеят в уютна и поддържана среда и да я опазват. „Не само Форумът на бизнес лидерите открива необходимостта да се въздейства върху корена на това, което може да бъде разковничето за трайна промяна в обществото ни – образованието, младите хора, развитието им, това го разбира и целият бизнес,” смята още тя.

Победителите ще бъдат разкрити по време на официалната церемония по награждаването на 27 февруари 2013 г., в Шератон София Хотел Балкан. Очакват се повече от 300 подбрани гости, сред които управители на български и международни компании, представители на правителството, дипломати, общественици и медии.

*Econ.bg е медиен партньор на Наградите

Българският форум на бизнес лидерите е асоцииран с Международния форум на бизнес лидерите и е водещата организация в България, която поощрява и развива корпоративната социална отговорност като задължителен елемент от работата на всяка компания. Членовете на Форума са успешни български и международни фирми и организации, които съзнателно спазват принципите, посочени в Стандарта за бизнес етика, изготвен от БФБЛ. Броят на компаниите, подписали и приели Стандарта като част от своята корпоративна политика, надвишава 1500 в цяла Българи

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 11.07   1346 г. – Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя. 1733 г. – Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор...