Стартира новият конкурс "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството"

03.02.2014 | 18:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Национално жури ще отличи две кандидатури
Стартира новият конкурс "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството"

За пета поредна година ще се проведе националният етап на конкурса „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“. Инициативата е на Европейската комисия за активизиране ролята на публичния сектор на местно, регионално и национално ниво за насърчаване на предприемаческия дух и развитието на малкия бизнес. 

У нас координатор на конкурса е Министерството на икономиката и енергетиката. В него могат да участват всички държави членки на ЕС, както и Норвегия, Исландия, Сърбия и Турция.

На местно ниво пък имат възможност да се включат национални, регионални, местни публични органи, както и публично-частни партньорства между публичните органи и неправителствени организации, университети, фондации, браншови организации, предприятия и др.

Национално жури, под ръководството на МИЕ, ще отличи две кандидатури, които ще се представят в европейския етап на конкурса за 2014 г.

Важно условие за кандидатите е да участват с един проект, чиито последни резултати да имат поне две години история в една от следните шест категории: насърчаване на предприемаческия дух, инвестиране в изграждането на умения, подобряване на бизнес средата, подпомагане на международното присъствие на предприятията, отговорно и приобщаващо предприемачество, подкрепа за развитието на „зелените” пазари и ефективното използване на ресурсите.

Победителят и подгласникът в новия национален конкурс ще участват и в тържествената заключителна церемония на европейското състезание през октомври 2014 г. в Неапол, Италия.

Голямата награда на журито миналата година бе присъдена на Think Small First - Латвийска търговско-промишлена палата. Инициативата е помогнала на микрофирмите, като насърчава създаването на специални данъчни ставки и опростена система за осчетоводяване на данъците.

Освен това въвежда програма за микрокредитиране и обединява информацията, необходима за стартиране на бизнес на едно място.

През миналата година победители в българския конкурс бяха Община Златоград с проект Етнографски ареален комплекс „Златоград - продукт на добро партньорство“  и  организацията Start It Smart с проект 3Challenge.

Желаещите да се включат в надпреварата могат да изтеглят формуляр за участие от официалната страница на националния конкурс.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.11   176 г. – Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г....