Американският университет Йейл е не само десетото най-добро висше учебно заведение в света. Освен качествено образование, обучаващите се там студенти имат възможност да бъдат част от един уникален еко проект, целящ да задълбочи връзката на младежите с... храната, която консумират.
"Всеки ден храната ни предоставя възможността да се ангажираме със света около нас", обясняват реализаторите на инициативата. Историята ни разказва сайтът Kulinar.bg.
Всъщност, проектът за устойчиви храни на Йейл (Yale Sustainable Food Project) представлява чисто и просто една ферма. Ферма, в която се отглежда екологично чиста продукция и която е
разположена на територията на университета. Поддържайки я, учебното заведение ръководи редица програми, изследващи въпросите на земеделието. Освен това сътрудничи на подготовката на
университетските менюта.
Идеята се заражда още през 2000 г. във Факултета по лесовъдство и проучвания в областта на околната среда. Тогава група студенти се обединяват около предмета на професор Джон Уоргоу. Многобройните любопитни (а понякога и страховити) факти, които те научават за хранителната индустрия, кара младежите да се замислят върху това какво консумират всеки ден в кафетерията на университета.
Стига се до там, че студенти и преподаватели сформират организацията "Храна от Земята" (Food from the Earth), която разпространява идеята за биохрани в университетските места за хранене.
Съвместната инициатива се разраства и в крайна сметка стига до ушите на Алис Уотърс - собственик на световноизвестния ресторант Chez Panisse, чиято дъщеря също посещава Йейл...
Останалата част от историята за биопроекта на Йейл можете да прочетете в сайта Kulinar.bg.