Тръгва нова схема за финансиране на бизнеса

04.10.2019 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на малки и средни предприятия
Тръгва нова схема за финансиране на бизнеса
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на малки и средни предприятия (МСП), става ясно от съобщение на банката. В рамките на споразумението УниКредит Булбанк ще предложи на българския бизнес гаранционен инструмент в размер на 210 млн. лв. за предоставяне на кредити при преференциални условия и изисквания за кредитно обезпечение. Схемата ще действа в  продължение на  3 години.

Половината от кредитния риск на предоставяните инвестиционни и револвиращи оборотни кредити ще бъде гарантирана  чрез  програма COSME. Тази гаранционна схема  според експертите е подходяща за всички малки и средни предприятия. Програмата е насочена най-вече към  компании, които са в начален етап на развитие и се нуждаят от финансиране за своята дейност чрез конвертируем заем.

"Радваме се, че УниКредит Булбанк е предпочитан партньор на Европейския инвестиционен фонд. Гаранционното споразумение ще ни даде възможност да  оказваме допълнителна подкрепа на българския малък и среден бизнес. Този  сегмент се адаптира по-добре към променящите се пазари, притежава голяма  креативност и гъвкавост,  и допринася значително за обогатяването на  цялостната икономическа среда. Смятаме, че с партньорството ще стимулираме предприемачите да развиват нови проекти не само на местните, но и на други европейски пазари", коментира Теодора Петкова, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

"Рамковото гаранционно споразумение с УниКредит Булбанк, дългогодишен партньор на ЕИФ, ще подобри условията в приблизително хиляда малки и средни компании, които търсят финансиране на техните бизнес планове. Фокусът на споразумението е върху стартиращите компании и то  ще засили конкурентоспособността на малките и средни предприятия , които са най-важният сегмент от българската икономика, двигател на икономическия растеж и  на иновациите, фактор за увеличаването на  работните места", каза главният изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилберт.

Споразумението за финансиране е осъществено благодарение на гаранцията, която е предоставена от COSME и от Европейския фонд за стратегически инвестиции, създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на фонда е да подпомогне финансирането и прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз и да се осигури по-широк  достъп  до финансиране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...