Фермерите ще получат близо 100 млн. лв. като отстъпка от акциза на газьола

02.09.2024 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Бюджетът на схемата за държавна помощ за 2024 г. е в размер до 100 млн. лв. и е утвърден със Закона за държавния бюджет. Подпомагането през м.г. също бе в размер на 100 млн. лв.
Фермерите ще получат близо 100 млн. лв. като отстъпка от акциза на газьола
Снимка: под лиценза на creative commons

Тазгодишният прием на заявления за подпомагане по схемата за държавна помощ за газьола вече е факт. Земеделците могат да кандидатстват за "намалението" по държавната "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство" до 26 септември. Те трябва да подадат заявление по образец в общинската служба по земеделие по постоянен адрес на физическите лица или едноличните търговци или по адрес на управление на юридическите лица, съобщиха от Министерството на земеделието.

Бюджетът на схемата за държавна помощ за 2024 г. е в размер до 100 млн. лв. и е утвърден със Закона за държавния бюджет. Подпомагането през м.г. също бе в размер на 100 млн. лв., като през октомври фонд "Земеделие" преведе първи транш от 90 млн. лв. на почти 14 000 земеделски стопани, а останалата част бе изплатена с втори транш към фермерите през март тази година. Отстъпката от стойността на акциза за литър закупен газьол бе 0.41 лв.

Мярката представлява схема за подпомагане на земеделските стопани от секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство", регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители, чрез прилагане на намалена акцизна ставка на горивото за механизирани производствени дейности. На земеделския стопанин се възстановява частта от стойността на акциза, представляваща индивидуалния размер на държавната помощ. Закупуването на газьола се доказва с фактури, като те се съхраняват от земеделските стопани в срок 10 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на тяхното издаване. Видът и площите на културите, съответно видът и броят на животните, се попълват в заявлението автоматично.

Отстъпката за литър газьол ще бъде определена на следващ етап, според годишния бюджет по помощта и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани. Схемата ще се прилага до 31.12.2026 г., като максималният прогнозен бюджет на помощта за периода на прилагане (2024 - 2026 г.) е в размер до 300 млн. лв.

Междувременно от Министерството на земеделието отчитат, че кампания 2023 за директните плащания е приключена успешно и е изплатено 99% от подпомагането по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 г. Държавен фонд "Земеделие" е разпределил близо 1.63 млрд. лв. подпомагане за периода 9 април - 26 август 2024 г.

Агроведомството съобщава и че след проведено едномесечно обществено обсъждане са утвърдени промените в екостандартите, с които се облекчават някои екологични изисквания. Така например се премахва задължението за оставяне на непроизводствени площи, въвежда се опция за диверсификация, отменя се зимен чувствителен период при обработките на обработваемите земи и др.

Министерството също така посочва и че са "предприети действия за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за т.нар. украински помощи - държавни компенсации заради негативните последици за агросектора заради войната, която Русия води в Украйна. Дотук през годината като държавни помощи на земеделците за изплатени почти половин милиард лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...