10-те съвета на Уорън Бъфет за забогатяване

19.01.2017 | 12:25
по статията работи: econ.bg
Пътят към богатството почти винаги е дълъг и осеян с много препятствия. Но кой по-добре може да ви насочи към него, от втория най-богат човек в света в момента, и занимаващ се цял живот с инвестиции?
10-те съвета на Уорън Бъфет за забогатяване
Снимка: БГНЕС

За разлика от най-богатия човек в света Бил Гейтс, забогатял от бизнеса си, Уорън Бъфет се е замогнал от чуждите бизнеси, благодарение на способностите си правилно да ги оценява и да вижда потенциала в тях.

Ето и десет съвета от гениалния Бъфет, които ще ви помогнат по пътя към богатството. Тези съвети са приложими от всички хора и всички инвеститори.

Реинвестирайте печалбите си

Когато за пръв път изкарате пари от фондовите пазари е много вероятно да бъдете изкушен да ги похарчите. Недейте! Вместо това ги реинвестирайте, съветва Бъфет.

Бъфет отдавна е разбрал, че това е най-добрия начин, за увеличаване на благосъстоянието. Всъщност до голяма степен този принцип е заложен във философията му, управлявания от него фонд да не плаща дивидент.

Докато е бил в гимназията, Бъфет и група приятели са купили игрален автомат, който сложили в близкия бръснарски салон. С парите, които изкарали купили още машини, които поставили в близките осем магазина.

Когато са приключили бизнеса си и са си поделили средствата, Бъфет е използвал тези средства за да купи акции и да стартира друг малък бизнес. До навършване на 26-годишна възраст, той е разполагал със 174 000 долара, които към днешни пари се приравняват на 1.4 милиона долара.

Не се страхувай да бъдеш различен

Не базирайте решенията си въз основа на това какво всички казват, или правят. Когато Бъфет започва да управлява средства през далечната вече 1956-та година, той е сметнат за „странен“. Бъфет управлява поверените му от инвеститорите средства от Омаха, а не на Уолстрийт. Той също така е отказал да каже на партньорите си къде насочва поверените му средства.

Всички са очаквали Бъфет да се провали. Когато приключва сдружението след 14 години обаче, то вече има капитал от над 100 милиона долара. Вместо да следва тълпите, Бъфет увеличава благосъстоянието си благодарение на търсенето и инвестирането в подценени компании.

Бъфет е бил пазара и то с много през повечето от годините. Оракулът от Омаха определя като „това което всички правят“, това което средния инвеститор прави на пазарите.

Никога не бездействай

Бъфет съветва инвеститорите да събират информацията, която ще им е необходима за вземане на инвестиционно решение предварително. Винаги трябва да спазвате крайните сроково. За целта, помолете роднина или приятел да ви напомни при наближаването на такъв.

„Не водя бизнес разговори, освен ако не чуя цена“, коментира Бъфет. Обикновено, когато получи предложение, Бъфет му отговаря на място.

Поставете изискванията си преди да започнете работа

Най-голямото ви предимство в преговорите за дохода ви е, преди да започнете работа. А работния доход е основен за повечето хора по света.

Това е момента, в който предлагате нещо, което насрещната страна желае. Бъфет е научил този урок по трудния начин като дете.

Тогава дядо му Ернест го е наел, заедно с още един негов приятел, за да разчистят фамилния магазин за плодове и зеленчуци след снежна буря. Двете момчета прекарали тогава пет часа в студа. След това дядото е дал 90 цента, които да си поделят.

Ето защо Бъфет съветва – винаги уговаряйте конкретните условия по една сделка, преди да я сключите.

Внимавайте с малките разходи

Бъфет обича да инвестира в компании, чиито мениджмънт обръща внимание и на най-малките разходи. Веднъж Бъфет е купил компания, чийто собственик е броял ролата на тоалетната хартия, за да види дали не е ощетяван (разбира се е бил).

Оракулът от Омаха е приветствал действието на свой приятел, боядисал само страната на офис-сградата си, която е била видна от улицата.

Малките разходи са тези, които се трупат с времето и могат да ядат сериозна част от печалбата на една компания, смята Бъфет.

Ограничете кредитите си

Да живеете от кредтната си карта или други кредити, няма да ви направи богати, съветва Бъфет. Бъфет никога не е вземал назаем сериозна сума, нито за да инвестира, нито за да си купи имот.

Бъфет дава като пример наличието на твърде много хора, които са се разорявали в следствие на твърде големи дългове.

Воден от тази психология, Бъфет не е фен на ливъриджа и препоръчва на инвеститорите да не го ползват. Ако можете да печелите от фондовите пазари трайно и постоянно, то нямате нужда от заемен капитал, смята Бъфет.

Бъдете постоянни

Това е едно от основните качества, които трябва да притежават инвеститорите, за да са успешни на фондовите пазари, смята Бъфет.

Бъфет придобива компанията Nebraska Furniture Mart през 1983, защото харесва начина, по който основателя на компанията Роуз Блънкин прави бизнес. Руски имигрант, Роуз успява да се превърне в една от най-големите вериги за мебели в Северна Америка, благодарение на постоянните си усилия да конкурира големите продавачи и изключтелните си умения в преговорите.

Знайте, кога да се откажете

Важно е да знаете кога да се откажете. Като тинейджър Бъфет е отишъл на хиподрума. Заложил е на надбягване и загубил. После направил още един залог с идеята да си върне изгубените средства. Губи отново.

Бъфет се чувствал много нещастен, защото загубил седмичните си спестявания. Това обаче му е дал ценен урок и Бъфет повече никога не повторил тази грешка.

Оценявайте риска

През 1995-та година, работодателят на сина на Бъфет – Хауи е бил обвинен от ФБР в злоупотреба с вътрешна информация. Бъфет посъветвал сина си да оцени рисковете от това да остане да работи, с потенциалните предимства от това. След като направил това, Хауи веднага напуснал.

Знайте какво наистина представлява успеха

Въпреки богатството си, Уорън Бъфет не измерва успеха си с долари. През 2006-та година, Бъфет заяви, че възнамерява да дари почти цялото си богатство, предимно на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

„Когато станете на моята възраст, успехът започва да се измерва с това колко от хората които сте искали да ви обичат, са ви обичали“, коментира Бъфет.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...