53 кандидатури ще се борят за приз в Европейските награди за отговорни бизнес-партньорства*

13.03.2013 | 14:54
по статията работи: Лили Бончева
Фондациите и неправителствените организации са най-честите партньори в проекти за корпоративна отговорност
53 кандидатури ще се борят за приз в Европейските награди за отговорни бизнес-партньорства*

40 кандидатури бяха подадени в категория „Партньорски проекти на големи предприятия” и 13 в категория „Партньорски проекти на малки и средни предприятия” за първите Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна”. 

Програмата за насърчаване на отговорни корпоративни практики и сътрудничество цели да отличи подобаващо най-добрите КСО практики в Европа. Европейските отличия се организират в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия.

Фондациите и неправителствените организации са най-честите партньори в проекти за корпоративна отговорност съответно с 27 и 19 проекта. В най-малко партньорски схеми са включвани научните институти – 2 .

Най-много кандидатури са подадени от сектора на преработващата промишленост (8), финансовата и застрахователна дейност (4) и далекосъобщенията (4).

Повечето компании предпочитат  партньорски проекти с по един партньор – 62% от кандидатурите. 7 от компаниите кандидатстват с повече от един проект, а мултинационалните компании, включили се в конкурса са 19.

Най-голям брой от кандидатите са базирани в София (22), Пловдив (6), Стара  Загора (3), а останалите са от Гълъбово, Челопеч, Варна, Кърджали, Пирдоп, Девня,  Разлог и Перник.

От този четвъртък (14 март) всички кандидатури ще бъдат публични и достъпни на интернет сайта на организация - unglobalcompact.bg

Тогава започват работа и оценителите, чиито имена и резюмета също са качени там. В края на месеца се очаква всички участвали компании и активни членове на ГД на ООН да дадат своя глас в подкрепа на техните фаворити от двете категории.

Мария Хосе Субиела, Директор направление „Международни проекти” в отдел Международни кампании на британската  организация Business in the Community, поздрави България за активността в европейските награди и коментира: „Чудесно е, че сте събрали 53 кандидатури! За момента вие сте националният партньор на инициативата, събрал най-много проекти. Не мисля, че ние в BITC (Business in the Community) ще успеем да стигнем дори до 50... Отлична работа!”

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е българският национален партньор на инициативата, чиито цели са:

 • да популяризира градивната роля, която бизнесът има в обществото;
 • да сподели вдъхновяващи примери за партньорство в областта на КСО;
 • да представи новаторски решения за справяне с актуални обществени и екологични проблеми;
 • да насърчи споделянето на добри КСО практики през границите на Европа;
 • да подкрепи сътрудничеството в полза на обществото между бизнеса и организациите с нестопанска цел;
 • да покаже българския принос в развитието на КСО.

Наградите са както за големи, така и за малки и средни компании; за млади компании и за такива с традиции – важното е да представят едно или повече партньорства.  Победителите на национално ниво ще бъдат тържествено отличени в България и ще представят страната на общоевропейска церемония през юни 2013 г. На официалното събитие в Брюксел ще им бъдат връчени сертификати, подписани от високопоставен представител на Европейската комисия.

Крайният срок за подаване на кандидатурите бе 1 март 2013 година. Церемонията по публична защита на проектите и награждаването им ще се проведе на 25 юни 2013 година. Повече информация за Европейските КСО отличия можете да откриете на www.unglobalcompact.bg

Условия за участие:

Европейските КСО отличия са насочени към фирми от частния  сектор. Организации от нестопанския сектор – неправителствени, образователни, културни, научни и социални, както  и публичните институции, могат да участват като партньори. Приемат се кандидатури, както от малки и средни предприятия, така и от големи компании. Проектите трябва да са насочени към множество заинтересовани страни и да са реализирани от бизнеса в сътрудничество с един или повече партньори. Партньорствата трябва да са реализирани през последните 5 години.

*Econ.bg е медиен партньор на инициативата

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Женевски конвенции
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...