Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,12 на сто на сто до 2,385 пункта. От началото на годината индексът се е повишил с 2,98 на сто (от 2,316 пункта).
Базовото ниво на ИТЦ - 1000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати се продават по 4,01 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се понижава с 9,9 процента и те се купуват по 3,66 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 3,2 на сто до 4,21 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 3,8 процента и се продават по 1,35 лева за килограм, а цената на морковите скача с 12,4 процента до 1,54 лева за килограм. При зелето има спад с 1,6 на сто и то се купува по 1,23 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 1,6 на сто и се купуват по 1,25 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 1,3 на сто до 2,34 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5,4 на сто и се търгуват по 1,95 лева за килограм. Бананите свалят цената си с 3,2 процента до 3 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1 на сто и се търгува по 11,40 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 0,5 на сто по-евтино - по 17,54 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 4,3 на сто и се продава по 3,30 лева за литър в края на седмицата.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,0 на сто и се търгува по 2,61 лева. Пилешкото месо поскъпва с 1,0 на сто до 6,18 лева за килограм. Захарта се продава по 2,50 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип "500" понижава цената си с 2,9 на сто до 1,36 лева за килограм.
Оризът спада с 2,5 на сто и се купува по 3,09 лева за килограм. Яйцата (размер М) поевтиняват с 2 стотинки и се продават по 0,38 лева за брой на едро.