Експерти: Бизнесът трябва да се насочи към иновации и нови външни пазари

07.10.2014 | 16:40
по статията работи: Мария Стоянова
Страната ни трябвало да има обща стратегия за иновации
Експерти: Бизнесът трябва да се насочи към иновации и нови външни пазари
Снимка: Thinkstock/Guliver

Бизнес секторът трябва да се насочи към иновациите, към обновяване на малките и средни предприятия и завоюването на нови външни пазари. Това заяви проф. д.ик.н. Росица Чобанова по време на конференцията „Икономически растеж: стимули и ограничители“, организиран от Института за икономически изследвания при БАН.

Страната ни трябва да има обща стратегия за иновации, като трябва да се увеличат и държавните инвестиции за научна и развойна дейност, каза още проф. Чобанова.

Развитието на икономиката на България ще зависи от провежданите реални реформи, намаляването на степента на регулиране на пазарни структури от страна на регулатори и институции и поемането на политическа отговорност за вземането на едно или друго решение.

На двудневната международна конференция се поставиха и дискутираха в различни панели сериозни икономически проблеми, стоящи пред България. Икономистите на БАН, учени и изследователи от най-престижните висши училища в България и Европа обсъждаха възможностите за растеж, пазара на труда, инвестиции, въвеждане на иновации и подобряване на бизнес климата.

При представянето на доклада си проф. Ксавие Рише отбеляза, че не е толкова важно колко инвестиции влизат в определен регион, а каква роля са оказали те на пазарите и имат ли съществено значение в определени производства.

Той допълни, че държавите трябва да обръщат внимание на развитието на промишлеността, тъй като тя дава тласък за растеж и на други сфери. Проф. Рише даде пример с автомобилостроенето, като заяви, че „Източна Европа е едно ново Елдорадо за производителите на автомобили“.

„Кредитирането у нас е достигнало праг на насищане – около  85% от брутната добавена стойност в страната и се запазва така от 2008 г. насам“, заяви доц. д-р Григор Сарийски при представяне на доклада си „Роля на кредитирането за икономическия растеж в България до началото на кризата и след това“. Основният извод, който направи доц. Сарийски е, че кредитната активност в сектора на селското стопанство е подчинена в значителна степен на субсидиите от ЕС и евентуално преструктуриране на тези субсидии може да доведе до шок в системата.

Той подчерта, че насочването на кредитите към отрасли от които не може да се очаква стабилна възвращаемост в дългосрочен план е пречка за постигането на устойчив растеж.  „Както фирмите, така и домакинствата подхождат много предпазливо при тегленето на кредити . В това отношение те са доста по-консервативни отколкото преди началото на кризата“, каза още доц. Григор Сарийски.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...