Как да охладим един град през лятото?

17.11.2011 | 13:05
по статията работи: Георги Георгиев
Учени ще се опитат да създадат комфорт на жителите и гостите на монголската столица Улан Батор посредством дебели ледени плочи
Как да охладим един град през лятото?
Снимка: Wikipedia.org

Принудена да се справя с екстремални температури през горещите лета и свирепите зими, днес Монголия се превръща в площадка за мащабен експеримент, чиято цел е да се понижат екстремалните летни температури и същевременно да се подсигури достъпа на вода до населението.

Според доклад, публикуван в британския в. Guardian, учени възнамеряват да създадат ултра дебели ледени плочи, които да охлаждат столицата Улан Батор по време на жегите. Проектът се смята за най-голямото създаване на лед в историята.

Автор на експеримента е англо-монголската инженерна компания ECOS & EMI. Целта на нейните специалисти е да пресъздадат процеса на естествено ледообразуване посредством пробиването на сондажни дупки в леда, който покрива местната река Туул през зимата. С помощта на тази технология ще бъдат създадени ледени блокове с дебелина до 7 метра.

Планът предвижда през лятото тези блокове да се разположат на ключови места и по този начин да охлаждат монголската столица. Така разходката по напечените улици на града ще стане по-приятна, а домакинствата и бизнесът ще спестят пари от електричеството, което иначе би било изхабено за климатици.