Министър Димов: Търсим финансиране от ЕК за електротранспорт в новия програмен период

03.06.2019 | 17:35
по статията работи: econ.bg
България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще търси възможност за финансиране от Европейската комисия на проекти за електромобилност в следващия програмен период
Министър Димов: Търсим финансиране от ЕК за електротранспорт в новия програмен период
Снимка: под лиценза на creative commons

България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще търси възможност за финансиране от Европейската комисия (ЕК) на проекти за електромобилност в следващия програмен период, съобщи  министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на годишното събитие на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), което се проведе в МОСВ днес.

„Проектът за електромобилност не трябва да се ограничава само в рамките на градския транспорт. В разговори съм с колеги от други страни от Централна и Източна Европа, най-вече със страните от Вишеградската четворка. Ще търсим начин да активизираме по-голям финансов ресурс от ЕК за стимулиране не само на градския транспорт, но и изграждане на инфраструктура – включително т.нар. зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и град с държава, така че да може да се стигне с електромобил от Мюнхен до Пловдив или да пътувате от Латвия до Гърция“, обясни министър Димов. По думите му разговорите вървят доста обнадеждаващо. „Ще видим в новия финансов период по какъв начин ще има стимулиране за изграждане на коридори, инфраструктура за зареждане на електромобилите, доразвитие на градския транспорт, а защо не и подпомагане на домакинствата“, допълни министърът.

Председателят на УС на НДЕФ Пенка Моллова-Смоленова съобщи, че фондът навършва 24 години от дейността си и има значим принос за по-чиста околна среда. „Бяха утвърдени нови и оригинални идеи за институционални и финансови механизми за реализация на политики в околната среда. От 2015 г. насам НДЕФ е единственият източник на безвъзмездна субсидия за стимулиране използването на електрическите превозни средства. НДЕФ администрира първата национална инициатива за насърчаване използването на електромобили, което допринася за изпълнението на приоритетни политики в околната среда – подобряване качеството на атмосферния въздух, намаляване емисиите от парникови газове и на нивата на шумовото замърсяване“, отбеляза Пенка Моллова. От НДЕФ отчетоха, че през 2018 г. е работено по изпълнението на 58 проекта за енергийна ефективност със 78 обекта. Изплатената субсидия е в размер на над 4,8 млн. лева.

По време на събитието беше проведен и семинар на тема „Електромобилност и екоефективност“, на който беше отчетен напредъкът на Схемата за насърчаване на използването на електрически превозни средства на НДЕФ, както и актуална информация за екологичните ползи и ефективността на електромобилите в опазване на околната среда.  На форума Веселин Грозданов, член на УС на  „Клъстер Зелен транспорт“, определи електромобилността като предизвикателството на 21-ви век. Доц. д-р инж. Дурхан Салиев от Техническия университет в София препоръча държавата да увеличи вложението в инфраструктура за зареждане на електромобили, а председателят на ИКЕМ Илия Левков  призова да се инвестира в образование на подготвени кадри. Проф. д-р инж. Иван Миленов от ВТУ „Тодор Каблешков“ изтъкна, че напредъкът е очевиден, като към момента в България има 710 електромобила и 5987 хибридни автомобили, което е двойно увеличение спрямо м.г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...