Свръхскоростният проект на Елон Мъск може да стане реалност

02.11.2013 | 09:30
по статията работи: Георги Георгиев
Нова стартъп компания е амбицирана да построи тунела Hyperloop
Свръхскоростният проект на Елон Мъск може да стане реалност

Идеята за Hyperloop проектът за свръхскоростен наземен транспорт, циркулира от 2012 г., когато милиардерът и технологична икона Елон Мъск за първи път съобщи за него. Сега групата, която през септември обяви, че иска да го реализира на практика, прави следващата крачка, създавайки стартъпа Hyperloop Transportation Technologies Inc. (HTT), пише Mashable.

На кормилото на новата компания ще застанат д-р Марко Вила и Дирк Алборн. Марко Вила, който е строителен инженер и бивш директор на мисиите в космическата компания SpaceX, ще дава технически съвети и ще ръководи връзките между отделните звена. Общата посока на проекта ще се задава от Дирк Алборн, който ще влезе в ролята на изпълнителен директор на компанията.

Сега от новата компания, както и от фонда JumpStartFund, стартирал първоначално проекта Hyperloop, се очаква да намерят нужните средства за реализацията му. По-рано Елон Мъск обяви, че сумата по изграждането на свръхбързата отсечка между Сан Франциско и Лос Анджелис ще достигне до 6 млрд. долара.

150142

Снимка: SpaceX

Ако бъде реализирано, амбициозното начинание ще позволи на пътниците да изминават разстоянието между двата града за 35 минути със средна скорост от 962 км/ч. В реализирането му от HTT няма да са сами. За момента в проекта са се включили и няколко други компании, които се занимават основно с проектантска дейност. Тук влиза и ANSYS, фирмата, която ще предоставя първоначална техническа помощ на HTT.

По думите на Алборн всички работещи по Hyperloop го правят без заплащане, тъй като вярват силно в потенциала на проекта.

В четвъртък организаторите представиха и по-конкретен график, в който най-общо се задават основните стъпки в реализирането му. Така през март 2014 г. се очаква да бъдат обявени първите специфични технически детайли по Hyperloop. Прототипът на системата трябва да се появи през юни, когато ще бъде обявен и търг за строежа му.

Все още не е сигурно, че първият модел на Hyperloop ще бъде построен в южна Калифорния, тъй като има и други места, който проявяват интерес към идеята, казва Алборн.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...