Слънцето превръща морската вода в питейна

02.08.2012 | 16:20
по статията работи: Георги Георгиев
Нова система обещава достъп до чиста вода на места с изобилие от слънчеви лъчи и бедни водни ресурси
Слънцето превръща морската вода в питейна
Снимка: Sxc.hu

Един от основните начини за добив на питейна вода в горещите и сухи райони на Земята, които са заобиколени от море или океан, се състои в дестилацията на солената вода.

За да улесни този процес, екип от европейски изследователи е разработил нова високоефективна и евтина технология на дестилация на морска вода с помощта на соларна енергия, съобщават от Информационната служба на Европейския съюз (ЕС) за научноизследователска и развойна дейност (CORDIS).

В случая изследователите са усъвършенствали т.нар. обърната осмоза – един от двата традиционни метода за дестилация. При обърнатата осмоза водата е принудена да премине през филтрираща мембрана под високо налягане. Така нежеланите примеси биват спрени от пори на мембраната, чиито размери позволяват пропускането единствено на молекулите на водата.

За ефективността на метода е нужна единствено енергия за първоначалното налягане на морската вода, която обаче за промишлен добив на прясна вода е скъп и интензивен процес. Един от начините да се намалят разходите и консумацията на енергия, е да се достави необходимата механична енергия посредством системата на нискотемпературен органичен цикъл на Ранкин (ORC), която да работи в комбинация със соларни клетки.

По същността си ORC представлява термодинамичен цикъл за събиране на предимно остатъчна топлинна енергия с помощта на органична течност и преобразуването ѝ в по-удобна за използване енергия – електрическа, механична и др.

В случая на проекта за добив на прясна вода соларните клетки могат да снабдяват специално модифицирана ORC система с топлина, която да бъде използвана за производството на механична енергия. Тя от своя страна пък ще създава нужното налягане на водата.

Освен техническите параметри на проекта в момента изобретателите се опитват да оценят и социално-икономическите му аспекти на приложение на места с високо слънчево греене и малки количества питейна вода. Въз основа на тези оценки ще могат да се разработят бъдещи пазарни стратегии.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...