NNW Europe: Страните от Югоизточна Европа трябва да строят нови базови безвъглеродни мощности

16.03.2018 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Според проучването, три неизбежни тенденции, които се развиват паралелно, ще нарушат съществуващия енергиен баланс в Югоизточна Европа, заплашвайки региона с недостиг на електроенергия
NNW Europe: Страните от Югоизточна Европа трябва да строят нови базови безвъглеродни мощности
Снимка: под лиценза на creative commons

Увеличаването на енергоемките технологии на фона на ускореното прекратяване на използването на въглища означава, че до 10 години Югоизточна Европа може да почувства недостиг на енергийно производство. Това заяви Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Europe, по време на провелата се в София конференция „Ролята на НПО при формиране на енергийна политика в ЮИЕ“, организирана от Института за енергиен мениджмънт с подкрепата на Министерство на енергетиката и в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тим Йео представи основните изводи от анализ на New Nuclear Watch Institute (NNWI) – част от New Nuclear Watch Europe, който показва несигурния баланс на енергийните пазари в Югоизточна Европа. Авторите на изследването обръщат внимание на трудните и спешни политически предизвикателства, пред които е изправен регионът с оглед на предстоящите промени в общоевропейската енергийна политика.

Според проучването, три неизбежни тенденции, които се развиват паралелно, ще нарушат съществуващия енергиен баланс в Югоизточна Европа, заплашвайки региона с недостиг на електроенергия. Сред тях са увеличаващата се подкрепа на европейско ниво за ускореното прекратяване на използването на въглища след Парижкото споразумение; нарастващият с бързи темпове брой електрически автомобили и повсеместното прилагане на енергоемки технологии за обработка на данни.

На практика това означава, че електроснабдяването, което досега разчита на въглища и природен газ, ще намалее значително, докато търсенето в региона и в експортните пазари ще нарасне след повсеместното навлизане на електрическите автомобили и на енергоемките технологии като Blockchain и Internet of Things (IoT), подчерта Тим Йео.

Законодателното въздействие от присъединяването към ЕС на страните кандидатки от Югоизточна Европа – което се отнася специално до политиката по климата и което все още не е достатъчно заложено в дългосрочната енергийна стратегия на правителствата на тези страни, ще превърне региона от традиционен износител на енергия в търсещ стабилни електродоставки. В този контекст, страните от региона трябва да заложат на строителството на нови базови безвъглеродни мощности, подчерта още Тим Йео.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.10   1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за...