За какво да внимаваме, когато сме в ресторант в чужбина 1

30.11.2012
по статията работи: Теодора Пенева
И как да опитаме традиционната кухня на една страна, без да изпразваме джобовете си в едно заведение
За какво да внимаваме, когато сме в ресторант в чужбина

Да посетиш непозната държава и да не хапнеш в местен ресторант е обида към кулинарните традиции на региона. Истината е, че всяко място по света може да ви изненада с превъзходни вкусови емоции и най-сигурното място, където ще ги намерите, е местният ресторант (без, разбира се, да броим заведенията за бързо хранене).

Посещението на ресторант плаши много българи, защото това е разход, който трудно може да се предвиди. Това важи особено, ако сте млад и неопитен турист. Колегите от сайта за пътувания и туризъм Peika.bg обаче съветват да действате смело и да опитате от традиционната кухня на държавата, която сте посетили. Те дават и няколко съвета, които биха могли да ви спестят пари в ресторантите, а също така - и в барове и кафенета по света. Има някои неща, за които задължително трябва да внимавате.

Внимавайте в коя част на заведението сядате

Първата стъпка е да решите в коя част на ресторанта да се храните. В България общо взето е валидно правилото, че навън обядват пушачите, а вътре - непушачите. В много държави обаче не се пуши никъде, но за сметка на това се плаща за това в коя част на заведението е седнал клиентът.

Всъщност, има тазлични такси и в зависимост от това дали той въобще е седнал. Например, влизате да пиете кафе и стоите прав на бара - няма такса за това. Сядате в заведението да хапнете кроасан с кафето - вече ви е начислен сервиз в размер на 5% от цената. Искате да седнете на масичката с гледка към близката катедрала - процентът сервиз вече е скочил на 15, независимо че разстоянието между бара, масата вътре и масата навън е само 5-6 метра.

Евтина храна, скъпи напитки

Пред повечето заведения по атрактивни улици и места по света стоят отворени менюта на поставка. Вие можете да ги разлистите и да се ориентирате какво предлага даденият ресторант и съответно - на каква цена. Често се случва да влезете в заведение, за което смятате, че цените са нормални и бихте могли да си ги позволите. Питиетата обаче са техният коз. Те са изключително скъпи и значително надхвърлят нормалните цени на напитки. Тази тактика е особено известна в Италия и се практикува повсеместно.

Не си мислете, че можете да избегнете тази схема, ако не пиете вино, а си поръчате кока-кола или друга газирана напитка. Всъщност, ресторантите разчитат точно на това и цената на тези напитки понякога надхвърля цената на пица, а защо не и пица плюс десерт. Хитрите ресторантьори разчитат, че хората никога не гледат цените на безалкохолните. Ако пицата е 10 евро, а бирата е 3 евро, кой нормален човек би очаквал колата да е 12 евро? никой, но точно това се случва.

Бъдете нащрек със сервизните такси

Законите у нас забраняват да се начислява допълнително сервиз върху цената на ястията. В Европа и в по-голямата част на света обаче това е стандартна практика. Така можете да видите, че даден продукт струва 10 евро, но реално да платите 12 или дори 15 евро за него, след като бъде начислен определен процент за сервиз. Обикновено той е около 10%, но има заведения, които с радост слагат 20 или повече процента поради близостта си до някоя забележителност.

Ако сте решили, че процентът сервиз ще е незначителна сума, понеже ще пиете просто едно кафе за 3 евро, не бъдете такива оптимисти. Често размерът на сервизната такса е твърда сума. В момента, в който седнете, на сметката ви се начисляват 5 евро сервиз, дори и да консумирате само минерална вода. Понякога той се начислява не на маса, а на брой хора. Така може да се окаже, че кафето за 3 евро ви е струвало 8.

Сервизът винаги е изписан в началото, в края или на всяка страница от менюто. Затова прочетете всичко внимателно, преди да поръчате.

Бакшишите

Навсякъде по света традиционният бакшиш е в размер на 10% от сметката. Ако сте много доволни или имате определени симпатии към обслужващия персонал, било то заради търпението, обслужването, усмивката или други фактори, можете да оставите и много повече.

Ако обаче към сметката ви така или иначе се начисляват допълнителни сервизни такси, то имайте предвид, че те са форма на бакшиш и вие спокойно можете да не оставяте допълнителна сума, когато накрая плащате. Още повече, че най-вероятно никога повече няма да се върнете в това заведение - все пак сте турист. И ако все пак се чувствате неудобно да чакате и да приемете монети като ресто, платете с дебитна или кредитна карта.

И така, където и да сте, е добре да внимавате за тези неща, за да избегнете неприятното чувство, че са ви измамили.
Оцени статията:
3.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Владимир Йосифов 03.12.2012 | 11:54
Така е .
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.11   1120 г. – Белия кораб потъва близо до Нормандския бряг. 1667 г. – Опустошително земетресение в Кавказ причинява смъртта на 80 хил. души. 1741 г. – С...