Как да бъдеш успешен предприемач?

19.04.2014
по статията работи: Мария Добчева
Петте златни качества, гарантиращи успех в бизнеса
Как да бъдеш успешен предприемач?

Какви качества трябва да притежаваш, за да бъдеш успешен предприемач? Трябва да си надарен с талант? Да бъдеш екстроверт? Да прекарваш времето си в размишления върху проекти? Ако обаче не си се родил надарен с изключителен късмет, то какви качества на личността са ти нужни, за да бъдеш успешен в бизнеса?

В търсене на отговорите на този въпрос списание ''Форбс'' публикува общите черти в начина на мислене и поведение, които преуспелите предприемачи споделят.Това всъщност са пет златни личностни характеристики.

1. Мотивация

Предприемачът не се води от идеята да спечели милиони. Често в началото той отделя изключително много време в работа за малко или никакви пари. Тогава какво го мотивира? Той е вдъхновен от възможността да разрешава даден проблем. Според скорошно изследване 65% от основателите на компании споделят, че са се водили от своята страст към работата. Успешните предприемачи имат силно развито чувство за принадлежност, те знаят какво искат и не се отказват, дори когато всичко е против тях.

2. Упоритост

Още Чърчил е казал „Успехът е способността да вървиш от един провал към друг без да загубваш ентусиазма си“. Добрият предприемач е изложен на риск от провали, но той е готов да продължи. Пречките и неуспехите му служат като урок. Попаднал в неизгодна ситуация, той ще се запита какво се е объркало и как може да се избегне този проблем следващия път? В историята е пълно с примери за хора, останали в света на бизнеса като едни от най-успешните - Уолт Дисни, Доналд Тръмп, Бил Гейтс, Хенри Форд, но всички те са минавали през трудни периоди.

3. Силно чувство за индивидуализъм

Да бъдеш уверен в себе си е едно от най-ключовите качества на успешния предприемач. Той е убеден в това и то толкова много, че е готов да накара и другите да му повярват. Въпреки че осъзнава, че няма как да свърши всичко сам, успешният предприемач е наясно, че той единствен може да превърне мечтата си в реалност.

4. Приспособимост

Адаптирането към промените е жизненоважно за всеки бизнес. Всъщност историята показва, че повечето предприемачи са стартирали идеята си или бизнесплана си много по-различно в началото. Една идея може да е брилянтна, но неефективна на практика. Успешният предприемач е способен да измени идеята, да извърши корекции, съобразени с промените на средата.

5. Визия за света

Истинският предприемач вижда възможности навсякъде. Той е новатор, който винаги държи очите си широко отворени, когато разработват идея или подобряват съществуващ продукт. Общото между всички добри предприемачи в световен план е, че те виждат нуждата от промяна и работят за постигането й. Може дори да се каже, че те предвиждат бъдещето и виждат по-далеч от другите. Предприемачите се вдъхновяват от неща, които никога преди това не са съществували, неща, които предстоят да бъдат открити. Водещо е да имат свое виждане върху нещата и голяма доза неизчерпаем ентусиазъм.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 31.10   475 г. – Ромул Августул е провъзгласен за римски император. 802 г. – Никифор I е провъзгласен за византийски император. 1470 г. – Хенри VI за втори път...