Как да напишем грабващо мотивационно писмо

08.03.2014
по статията работи: Мария Стоянова
Първите няколко реда са най-важни
Как да напишем грабващо мотивационно писмо

В условията на нарастваща конкуренция всеки работодател търси най-добрия служител за дадена позиция. Вече не се търсят просто работници, а хора с интерес и хъс за работа. Хора, които по най-добрия начин могат да представляват дадена компания.

Поради това все повече нараства ролята на мотивационното писмо. То се използва най-вече, за да представи желанията и мотивите на даден кандидат за определена позиция. В него той трябва да се представи в най-добрата светлина и да впечатли потенциалния си работодател.

Вашето мотивационно писмо трябва да си върши работата, а именно да накара читателя да иска да научи повече за вас. Първите няколко реда са най-важни. Затова трябва да обърнете специално внимание на тях.

За целта сайтът Careerealism.com публикува списък с основните цели, към които всяко такова писмо трябва да постигне още в първите си редове.

1. „Рекламирайте“ вашите способности и постижения

Представянето на вашите способности, умения и постижения върши добра работа в началото на мотивационното писмо. Тази информация събужда интереса на мениджърите по човешки ресурси и хората, занимаващи се с подбор на персонала. Все пак, именно завидните ви умения са от най-голям интерес за работодателя.

Вашето мотивационно писмо ще бъде много по-грабващо, ако започва с изречение от рода на „Уморили сте се да търсите главен готвач на високо ниво с 20 години опит в ресторантьорската, хотелиерската и казино индустрия? Не търсете повече!“. По-добре пропуснете скучното „Благодаря Ви за предоставената възможност да кандидатствам за позицията главен готвач“. Работодателите отговарят по-добре на креативни кандидатури, които подчертават причините да бъдете наети.

2. Посочете предизвикателствата, които искате да решите

В началото на мотивационното си писмо няма нужда да говорите за конкретни предизвикателства или проблеми. Те могат да се посочат по-надолу в текста. Може обаче да поставите акцент върху предизвикателствата, пред които всяка компания в дадения сектор е изправена. Обяснете защо искате да се справите с тях. Вярвате или не, това може да се постигне с две прости изречения като: „Всеки ресторант се изправен пред предизвикателства при управлението и работата с клиенти и служители. Аз съм готов да се справя с тях и да поведа бизнеса в правилната посока.“

3. Обяснете защо сте подходящият кандидат

Следващата стъпка е много важна. От огромно значение е да убедите този, който чете мотивационното ви писмо, че именно вие сте правилният кандидат за посочената позиция.

Може да постигнете това като обясните защо компанията се нуждае от квалифициран кадър като вас. Избройте няколко причини, които доказват, че сте подходящият кандидат за работата.

Идеята е да прескочите направо по темата защо вие ще сте най-добрият избор.

Работодателите нямат време да разгадават какво имате предвид. Просто и ясно обяснете вашите предимства.

4. Накарайте читателя да продължи да чете

В края на началото на вашето мотивационно писмо идва най-трудната задача. Вие трябва да заинтригувате читателя още в първите редове, за да продължи до последните.

Убедете човека, че имате какво да още да кажете.

Един подходящ завършек на първия абзац ще постигне тази цел. Например „Смятам, че никога не е късно да се развият стратегии, които ще доведат фирмата до успех. Готов съм да използвам дългогодишния си опит, интуиция и отдаденост, за да свърша тази задача“.

Изводът е, че трябва да отделите нужното време, за да напишете грабващо мотивационно писмо, което ще ви осигури желаната позиция. Следвайте посочените принципи и накарайте мениджърите да ви желаят.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 03.07   324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е...