Как да запазим формата си сравнително незасегната по време на дълги празници? На този въпрос отговор дава изследване на британски учени: Дъвчете всяка хапка от обяда си 30 секунди преди да я преглътнете, за да предотвратите натрупването на килограми.
Изследването показва, че това оказва силен ефект върху апетита по-късно през деня, като намалява желанието за шоколад, сладко и закуски, които могат да доведат до качването на килограми на празниците около Коледа и Нова година.
Доброволци, които дъвчели обяда си по този начин по време на експеримент, осъществен от психолози от Бирмингамския университет, изяли два пъти по-малко храна следобед, отколкото участниците, които се хранели нормално.
Макар предишни изследвания да показваха, че по-дългото дъвчене намалява приетите калории по време на ядене, последното проучване, публикувано във в. "Апетайт", установява, че то може да има значителни последици и за хранителните навици по-късно през деня. Изследването е публикувано в период, когато хората традиционно приемат повече храна от обикновено заради празниците.
Учените от Бирмингам искали да анализират по-дългото дъвчене на обяд и последиците за хранителните навици по-късно през деня. За целите на изследването си те избрали 43 студенти, повечето жени, и ги помолили да не се хранят два часа преди експеримента. Всеки студент получил една чиния с пушена шунка и сандвичи със сирене, всички с еднакъв размер и форма.
Една трета от участниците трябвало да ядат нормално, друга една трета да правят 10-секундна пауза между поглъщането на всяка хапка, а последната група да дъвче всяка хапка 30 секунди преди да я преглътне.
Два часа след експеримента студентите получили малка купа с плодови сладкиши и една купа с шоколадови сладкиши и били помолени да оценят апетита и насладата си от храната. Резултатите показали, че студентите, които се хранили с нормална скорост, и тези, които спирали за десет секунди между хапките, изяли еднакво количество сладкиши. Но тези, които дъвчели всяка хапка от обяда си 30 секунди, изяли два пъти по-малко храна.
Според друго британско проучване традиционният обяд на Коледа, състоящ се от печена пуйка, печени картофи, наденица с бекон, хлебен сос и зеленчуци, се равнява на над 1000 калории. Когато към тях се прибавят и коледният пудинг, бисквити и сирене, коледна торта, шоколад и коледни пирожки, се оказва, че повечето британци поглъщат между 3500 и 4000 калории. Препоръчваното дневно количество за мъжете е 2500 калории, а за жените - 2000 калории./БГНЕС