Как да проведем интервю за работа

02.04.2012
по статията работи: Лили Бончева
Ако водите правилно процеса, ще спестите и на себе си, и на потенциалния кандидат доста главоболия
Как да проведем интервю за работа
Снимка: Business.com

 

Когато интервюираме кандидат за работа в нашата компания, трябва да имаме предвид няколко неща. Първо, определени въпроси, най-често свързани с възраст, религия, семеен статус, сексуална ориентация, не трябва да бъдат задавани по юридически причини. Второ, след като веднъж сте поканили някого на работа, вие ще му дължите много пари – за заплата, бонуси, социално и здравно осигуряване, което означава, че със сигурност трябва да наемете точния човек. Едно правилно проведено интервю е най-добрият начин да избегнете бъдещи главоболия и затруднения както на себе си, така и на вашия служител. Ако не сте един за друг, е по-добре да разберете това още преди съответният човек да бъде нает във фирмата ви.

Предлагаме на вашето внимание няколко съвета за това как трябва да интервюираме потенциален кандидат за работа:

Селектирайте получените биографии

Времето ви е ценно – няма смисъл да каните на интервю хора, които не са подходящи за обявената позиция. Прочетете внимателно постъпилите биографии, за да отсеете неквалифицираните кандидати. Не се притеснявайте да напишете имейл или да се обадите по телефона, за да изискате допълнителна информация за даден човек, преди да го извикате на интервю.

Ограничете броя на поканите за разговор до 5 или 6, както за да можете да отделите достатъчно време на всеки кандидат, така и за да можете да си спомняте всеки от тях ясно до момента, в който решите кого да наемете.

Имайте предвид, че вниманието и старанието, с които даден кандидат се е отнесъл към съставянето на биографията си, в повечето случаи са показателни за това какво отношение ще има той и към работата си.

Съсредоточете се върху интелигентността и отношението на кандидатите

По време на интервюто, което провеждате, се постарайте да се съсредоточите повече върху способностите за логическо мислене и отношението на кандидата, отколкото върху неговите предишни постижения. Един умен и ентусиазиран човек, имащ правилно отношение към работата си, пък бил той и с по-малко постижения, би се справил по-добре, отколкото висококвалифициран кандидат с неправилно отношение.

Поставете пред интервюирания различни сценарии и му задавайте въпроси от типа: „Какво ще стане, ако...“ Постарайте се да превърнете интервюто в разговор, а не в разпит. Колкото повече успеете да предразположите канидата, толкова по-реалистична представа ще можете да добиете за това какъв би бил той в ежедневна работна среда.

Позволете на кандидата да задава въпроси

В даден момент от интервюто позволете на кандидата да ви зададе въпроси, свързани с компанията, позицията и с всичко друго, което пожелае. Ако той няма въпроси, това би било лош знак. Всеки ентусиазиран и любопитен човек би имал питания, на които би желал да получи отговор, а всеки интелигентен кандидат би се подготвил предварително за интервюто. Може да се разбере много за даден човек от типа въпроси, които задава, и от реакцията му на отговорите, които получава.

Обърнете внимание на препоръките и постиженията на кандидата, но се старайте да изградите мнението си и на базата на собственото си вътрешно усещане за това с какъв човек си имате работа.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...