Как да се предпазим от имотна измама

21.02.2017
по статията работи: econ.bg
Няколко стъпки и действия, които да държат престъпниците настрана
Как да се предпазим от имотна измама
Снимка: под лиценза на creative commons

Страхът от имотна измама малко или много преследва всеки собственик на недвижим имот. Той придобива съвсем реални очертания, когато се случи нотариалният акт да изчезне – да бъде изгубен или откраднат, или пък когато се налага да се представи негово копие пред държавна служба. Тогава изниква съвсем реалният въпрос какви предпазни мерки може да вземе собственикът, за да си осигури спокойствие.

Само по себе си това, че някой има копие от нечий чужд нотариален акт или пък даже оригинала, не би трябвало да е проблем, освен ако този друг човек не извърши някакво престъпление – актът да бъде подправен или по друг начин манипулиран, да бъде използван, за да се извърши разпоредителна сделка с имота без знанието и съгласието на собственика, като преди това извършителят се снабди с пълномощно, или да сключи предварителен договор от името на собственика. Част от проблема идва оттам, че в публичното пространство непрекъснато циркулира всякаква лична информация - както лични данни, така и данни за имоти. Дори общинските власти изискват копие от нотариалните актове на собствениците за процедури като архитектурно заснемане и възстановяване на изгубена документация, при положение че такава справка администрацията може да направи по официален път от Агенцията по вписванията (АВ).

Престъпниците винаги са една крачка напред, гласи популярен фолклор. Има обаче някои съвсем прости действия, които един собственик може да предприеме, за да защити правата си.

1. Пазете личните си данни и документи. Документите трябва да се съхраняват на сигурно място, да не се предоставят с лека ръка лични данни и копия на личната карта. Да не се предоставя оригиналът на нотариалния акт за имота или копие от него, без това да е необходимо. Да не се подписва какъвто и да е документ, без внимателно да е прочетен и, ако е необходимо – да се потърси съвет. Да не се слага подпис на бял лист, защото не всяка измама се извършва пред нотариус – един предварителен договор например е валиден и без да е сключен пред нотариус или с нотариална заверка, но с него може да се поеме задължение за прехвърляне на имота.

2. Абонирайте се за услугата SMS оповестяване. Един от най-лесните начини за подсигуряване е абонирането за услугата "SMS оповестяване" на Агенцията по вписванията. Тя е безплатна за собствениците и може да се ползва както за лични, така и за фирмени имоти. Тя гарантира, че собственикът практически незабавно ще получи съобщение от Имотния регистър на мобилния си телефон всеки път, когато има промени по партидата на имота. Известявания се пращат за всяко вписване, отбелязване и заличаване в книгите за вписване, за отказите и постановените по тях определения на окръжния съд, за издаването на заверен препис и за всяка корекция на запис в информационната система - номер на съответното вписване или отказ, датата на регистриране, район на службата по вписванията.

Процедурата по абонирането е публикувана на сайта на Агенцията по вписванията. Услугата се заявява лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно, със заявление по образец, на хартиен носител. Собственикът заявява ЕГН (съответно ЕИК на фирмата собственик или ЛНЧ на чужденец), защото информацията, която съдържа известяването, е за промени, в които фигурират съответните ЕГН, ЕИК или ЛНЧ. Посочва се мобилният телефонен номер, на който да се получава съобщението. Известеният собственик не може да иска директно отмяна на вписването, но има възможност да реагира веднага, което е много важно - да заведе граждански иск за собственост, като впише исковата молба в АВ и по този начин се застрахова срещу следващо препродаване, както и да сезира прокуратурата.

3. Нотариуси съветват, ако имате опасения, че някой може да злоупотреби с имот, да предупредите данъчната служба да не издава данъчна оценка за имота. Тя се изисква при всяка разпоредителна сделка – продажба, замяна, дарение и т.н. Без данъчна оценка такава сделка не може да се извърши, а представянето й се изисква обикновено от собственика. Издаването й става само лично на собственика или на упълномощено от него лице. Всеки собственик на имот има възможност да направи заявление до данъчната служба, че не желае да се издава данъчна оценка на друго лице, дори когато то представи пълномощно, а само на него лично. Друг е въпросът доколко данъчната служба е задължена да се съобрази с това искане, което означава да се извършва по-продължително проследяване във времето.

Нотариуси споделят, че много често получават известия от граждани, легитимиращи се като собственици, с искане да не изповядват сделки с конкретен недвижим имот. Такива съобщения се изпращат до различни адресати – по мейлите на нотариусите в страната, до Нотариалната камара. Същевременно подобни заявления от името на някого, който твърди, че е собственик на имот, не създават задължение за нотариуса - нотариусът не може да прави разследвания, а е напълно възможно едно такова съобщение да е злонамерено и да цели просто да се провали дадена сделка.

4. Издаване на нов нотариален акт. Това може да стане и просто като се прехвърли малка идеална част от имота (например 1/10) на близък доверен човек – родител, дете. Възрастните хора често са жертви на измами, достатъчно показателен пример в тази насока са телефонните измами; един от начините да бъдат защитени те е да се прехвърли част от имота на доверен близък. За последваща разпоредителна сделка трябва участието на всички собственици, което значително затруднява измамата. При сключването на сделка с имот обикновено купувачът проверява (възлага на нотариуса да провери) легитимацията на собственика и дали има последваща сделка с този имот. Всеки може да поиска от нотариуса да направи справка за даден имот, както и сам да направи справка в АВ.

5. Документите трябва да се приведат в ред – както човек има документ за самоличност, така трябва да има и документ за имота. Много хора, получили наследство, доказват правото си на собственост с един наръч стари документи – нотариален акт на прадядото, и куп удостоверения за наследници, смъртни актове и др. По правило в такива случаи част от документите липсват. Тези хора също може да станат лесна плячка на имотната мафия, защото те не фигурират в Имотния регистър като собственици, а техният прадядо например. С едно фалшифицирано удостоверение за наследници съвсем друг човек може да си извади нотариален акт. Ако не го направите вие, ще трябва да го правят вашите деца и ще им е по–трудно, съветват нотариуси.

6. Ипотека. Ако имате ипотека – тя също е някакъв вид гаранция, тежест върху имота, който купувачът проверява. Разбира се, в никакъв случай не става дума да се ипотекира жилището, но е добре да се има предвид, че ипотекиран имот по-трудно се продава, трябва да се заличи ипотеката, а това означава да се доизплати кредитът, което всеки собственик следи ежемесечно.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...