Как любовниците на работното място пречат на бизнеса ви

07.01.2013
по статията работи: Елица Елефтерова
Пет начина, по които една нерегламентирана връзка може да провали фирмата, която оглавявате
Как любовниците на работното място пречат на бизнеса ви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Мислите си, че извънбрачната ви афера или тайните отношения на работното място не оказват влияние върху успеха на вашата компания? Грешите. Дори и да не сте генерал Дейвид Петреъс*, скритата афера може да нанесе непоправими вреди за бизнеса ви, счита Дейвид Геблър, адвокат и основател на Skout Group - консултантска фирма, която помага на бизнеса да предотвратява корпоративни скандали, пише Inc.com.

В днешно време границата между работа и личен живот става все по-размита. Не може да поставите защитна стена между двете и да очаквате да си останат разделени. "Може да ви се струва, че личният ви живот си е само ваша работа, но това не е така. Приемете този факт", посочва Геблър. Защо?

Показвате на служителите си, че да нарушават правилата е ОК.

Дори ако извънбрачната ви афера е с някого, които не е свързан с вашата компания, ако служителите ви научат за това (а те рано или късно ще научат), посланието, което ще им предадете, е че смятате, че правилата не важат за вас. Културата на компанията отразява ценностите на нейния лидер, така че работниците ви могат да започнат да си мислят, че те също трябва да нарушават правилата.

Служителите ви могат да поставят под въпрос преценката ви...

"Очаквате хората да се доверяват на решенията ви", казва Геблърr. "Има едно разбиране, че като лидер, вие ставате модел за подражание". Ако изглеждате като човек, който е прецакал личния си живот, служителите ви, както и бордът, в който управлявате, е напълно вероятно да се замислят дали решенията, които взимате за бизнеса, са правилни.

...и може и да се окажат прави.

"Конфликтът на интереси започва да се прокрадва", коментира Геблър. "Повечето лидери, които съм виждал да се забъркват в каши, го правят, защото крият доклади за разходи или търсят оправдание за нерегламентираните си пътувания, за да прекарват времето си с другия човек". Очевидно аферата ще ви пречи да се съсредоточите върху работата си. И всъщност може да започнете да взимате лоши решения.

Рискувате да ви обвинят в пристрастие

Ако имате връзка с някого, в рамките на работното ви място, почти неизбежно ще бъдете обвинен в пристрастие. "Да речем, че висш лидер и има връзка с някой от популярните и добре справящи се служители", посочва Геблър. "Този човек винаги ще носи бремето на тази връзка. Хората ще кажат: "Това е любовницата на шефа. Разбира се, че тя ще се възползва от привилегии". В трудни икономически времена като днешните, когато екипът ви трябва да бъде на 100% фокусиран върху работата си, този вид офисна сапунена опера със сигурност ще действа разрушително върху бизнеса ви", посочва експертът.

Вероятно ще ви осъдят, дори и да си мислите, че това няма да се случи

Базирайки се на опита си, Геблът казва, че изпълнителните директори, които се чувстват сигурни с любовниците си, често са съдени за тормоз. Това е още една част от самозаблудите, че ако в момента нещата с любовната ви половинка се развиват гладко и безпроблемно, когато се разделите, това ще си остане така. "Ако връзката ви свърши зле, разгневената ви любовница, която сега е просто ваш подчинен, спокойно би могла да заведе дело за тормоз. Това се случва доста често". 

*Оставката на директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ генерал Дейвид Петреъс се превърна в световен скандал. Повод за нея беше любовната му афера с неговата биографка

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...