Когато дискриминацията започва от самото интервю

06.07.2013
по статията работи: Теодора Пенева
Какво да правим, ако при кандидатстване на работа ни попитат за сексуалната ни ориентация или религиозната ни принадлежност?
Когато дискриминацията започва от самото интервю

Кандидатствате за работа. Вече сте впечатлили потенциалните си работодатели с перфектно CV и блестящо резюме и ви предстои последната стъпка – интервю очи в очи. Изпълнени сте с ентусиазъм и увереност, подготвили сте си отговори на най-често задаваните въпроси по такъв начин, че да демонстрират голяма част от професионалните ви качества, убедени сте, че ако получите тази възможност, ще постигнете големи успехи на тази длъжност.

В същото време сте неомъжена жена на средна възраст, имате различна от общоприетата сексуална ориентация, имате физически недъг или сте представител на малцинствена група – все лични характеристики, които често са обект на дискриминация на различно ниво.

Отивате уверени на интервюто, ръкостискате се с вероятно бъдещия си шеф и постепенно размяната на въпроси и отговори се превръща в лек и гъвкав разговор.

И тогава – Бам! Човекът отсреща ви задава личен въпрос, на който няма как да отговорите. А и би могъл да се счита за незаконен. Става сума за директни въпроси като: "Кога планирате да създадете семейство?", "В коя държава сте роден?“, "Гей ли сте?", "Каква е вашата религия?".

Как да постъпите в тази ситуация? Как да реагирате, така че хем да запазите достойнството си, хем да не изпуснете възможността, която ви се дава? И, най-важното: Как да разберете каква е причината за този въпрос – дали обикновено осведомяване или притеснителен предразсъдък?

Според експертите от електронното издание „Бизнес Инсайдър“ имате три варианта на действие.

Бъдете директни

Преди да отговорите на въпроса, попитайте интервюиращия каква е причината да го задава – без обаче да показвате раздразнение или чувство на обида. Това може да стане например със следните формулировки: „Това е интересен въпрос, обикновено шефовете ми не се интересуват от тези неща. Какво предизвика интерес у вас?“ или „Радвам се да отговоря на този въпрос. Все пак, бихте ли ми казали какво е отношението му към бъдещата ми работа?“.

Такива въпроси могат да накарат човека отсреща да преосмисли въпроса си, ако е бил прибързан. Или, още по-добре – да ви сподели подбудите си, за да направите и вие правилната преценка на ситуацията.

Отговорете на въпроса зад въпроса

Ако считате, че неслучайно ви питат точно за тези лични неща, отговорете (спокойно и хладнокръвно) на въпроса, който смятате, че стои зад въпроса на интервюиращия. Ако например той ви попита: „Имате ли деца?“, вие следва да отвърнете: „Нищо в семейството ми не би ме отклонило от работата“.

Поемането на контрол над тази ситуация може да е първото предизвикателство, с което ще трябва да се справите на новата си длъжност. Ако допуснете сам да се поставите в ролята на обвиняем, и питащият ще ви възприеме като такъв. Затова просто вземете нещата в свои ръце, фокусирайки се върху това, заради което сте тук – работата. Постепенно и събеседникът ви ще влезе в този тон.

Откажете се от мястото

Подбудите за задаването на въпроси, които звучат като имплицитна проява на расизъм, могат да бъдат най-различни. Не всички са непременно негативни, но ако усещате, че е накърнено личното ви пространство, то имате правото да го защитите. И да откажете работата.

Заемането на нова длъжност трябва да бъде ново положително начало. То обаче няма да се превърне в нищо добро, ако опира на компромиси, които човек не трябва да си позволява да прави със себе си. В зависимост от тона и формулировката на въпроса, който ви притеснява, бихте могли дори да подведете работодателя под отговорност.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...