Кратък, но ефективен наръчник по спестяване

24.01.2014
по статията работи: Марина Янева
Пазарувате ли достатъчно практично в магазина?
Кратък, но ефективен наръчник по спестяване

Правилното оползотворяване на семейния бюджет е истинско предизвикателство, независимо дали живеете сами или делите разходите си с някого. Ще се опитаме да ви дадем няколко насоки, които, надяваме се, ще ви улеснят да постигнете целта си - по-малко излишни харчове.

На първо място, трябва да направите реалистичен анализ на ситуацията в момента. Задайте си следните два въпроса:

1. Колко пари печеля на месец?

2. Колко пари харча на месец?

Помислете за всички източници на доходи за вас. След това направете списък на нещата, които ви карат да вадите пари от портфейла си най-често. Опитайте се да включите всичките си гарантирани месечни разходи - наем, сметки, транспорт, храна. Помислете и в какво най-често инвестирате, но не задължително всеки месец - козметика, дрехи, културни мероприятия.

След като си дадете сметка за ситуацията, сигурно ще пожелаете да я промените. Цифрите, които показват вашите разходи, ще ви развалят настроението, но това още повече ще ви мотивира да управлявате своя бюджет по-разумно.

Сега разгледайте внимателно създадения преди малко списък. Отбележете си харчовете, които подлежат на промяна. Ясно е, че няма как да давате по-малко пари за наем. Ала задължително ли е всеки ден да обядвате за 15 лева? Може дори да си носите храна от вкъщи - да, трудоемко е, но се свиква. И излиза доста по-евтино.

Помислете и дали сте достатъчно практични, що се отнася до пазаруването в супермаркет. Може би си мислите, че от храна не може да се пести, но грешите. Със сигурност се блазните от промоциите в големите вериги от типа “Платете 2, вземете 3” или “Само сега! 50% намаление”.  

Въпросът, който трябва да си зададете преди да посегнете към промоционалния продукт, е дали ви трябва наистина, или го купувате, за да спестите някой лев. Ако второто твърдение е валидно, ще ви подскажем - най-много ще спестите, когато спрете да купувате ненужни неща, били те и "на оферта".

Парите, които харчите през свободното си време, също биха могли да бъдат управлявани по-добре. Вместо да вечеряте в ресторант с ваши приятели, поканете ги вкъщи. В случай, че местоположението на вашето жилище и работно място го позволява, използвайте градски транспорт и оставете колата. Замислете се и колко често си купувате ненужни дрехи и обувки, подобни на онези, които вече притежавате.

Веднъж отбележите ли в кои сфери бихте могли да намалите разходите си, започва най-трудното. Планирайте колко пари ще изхарчите следващия месец, когато промените навиците си. 

След това проследете дали този процес върви в правилна посока. Ако смятате, че ще ви подейства още по-мотивиращо, измислете си конкретна цел - нещо, за което да спестявате, защото иначе не може да си го позволите.

Разбира се, непредвидени разходи винаги има. Въпросът е да управлявате парите си, доколкото зависи от вас самите.
Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 17.07   1332 г. – В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III...