Помислете преди да смените работата си

16.01.2014
по статията работи: Мария Стоянова
3 въпроса, които да си зададете, преди да вземете решение за промяна
Помислете преди да смените работата си

Според ново проучване прекалено честата смяна на работата прави служителите да изглеждат по-нежелани в очите на потенциалните работодатели. Експерти по човешките ресурси споделят, че ако даден работник е сменил повече от 5 пъти работното си място за последните 10 години, това започва да подбужда съмнения в качествата им, пише „Машабъл“.

Проучването е направено от фирмата за набиране на персонал Robert Half на база проведени интервюта с над 300 специалисти по човешки ресурси в компании с 20 и повече служители в САЩ.

Поради световната криза през последните години, пазарът на труда е изключително несигурен. Изпълнителният директор на фирмата Пол Макдоналд обаче казва, че повечето работодатели все пак проявяват разбиране към кандидати, които са сменили работните си позиции няколко пъти за последните години.

Въпреки всичко, мениджърите търсят хора, които ще са отдадени на организацията и могат да допринесат за развитието й по най-добрия начин, помагайки й да постигне краткосрочните и дългосрочните си цели. „Прекалено честата смяна на работата обаче е червена точка в резюмето на кандидатите“, казва Макдоналд.

В тази връзка компанията, провела изследването, предлага няколко въпроса, които всеки човек трябва да си зададе, преди да реши дали да смени работата си или не.

1. Защо търсите нова възможност? Искате повече предизвикателства или повече пари? По-малко часове в офиса или гъвкаво работно време? По-добри отношения с началника ви? Уверете се, че приоритизирате критериите си като вземете под внимание тези от тях, които са най-важни за вас. Имайте ги предвид при вземане на решение за смяна на работата и го направете, само ако това ще задоволи на най-важните ви изисквания.

2. Проучили ли сте всички възможности в настоящата си работа? Служителите не трябва да смятат, че смяната на компанията е единственият начин да намерят желаната позиция. Възможно е да съществуват други работни места в същата организация, които да отговарят в по-голяма степен на изискванията ви.

3. Къде според вас е най-доброто място за развиване на потенциала? В настоящата или в друга фирма ще имате по-голям шанс да надграждате уменията си и да напреднете в кариерата? Кой бизнес ще ви предостави по-солидна почва за развитие? Служителите не искат да предприемат нещо, само за да разберат, че кариерното им развитие е в застой, а новата им компания се бори за оцеляване.

Все още ли мислите да смените работното си място?

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 21.08   1737 г. – В София е обесен самоковският владика Симеон Самоковски, който е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско. 1877 г. – Руско-турска война...