Ски курортите вдигнаха цените на сезонните лифт карти

07.10.2024
по статията работи: econ.bg
Въпреки топлото време големите курорти в България вече обявиха годишните цени на ски картите си, като някои от тях дори вече са публикували и дневните си цени
Ски курортите вдигнаха цените на сезонните лифт карти
Снимка: БГНЕС

Въпреки топлото време големите курорти в България вече обявиха годишните цени на ски картите си, като някои от тях дори вече са публикували и дневните си цени. Тази година прави впечатление, че има значително поскъпване в сравнение с миналия зимен сезон.

В Банско цената на сезонната карта е 1700 лв., ако я закупите до края на ноември. Това става ясно от сайта на концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД и е първо увеличение на сезонната карта в курорта от три години. Досега цената й беше 1500 лв. Цената на дневните карти предстои да бъде обявена на по-късен етап, но тя до голяма степен зависи от ДДС за спортните съоръжения.

Цената е промоционална до 1 декември 2024 г. и е 1700 лв. След това стойността на картата става 1900 лв.

„Искаме да обърнем внимание, че сезонната ски карта е най-изгодна за любителите на ски спортовете“, заяви Иван Обрейков, маркетинг мениджър на компанията. Това е така, защото със сигурност цената на дневната карта ще мине 100 лв., ако се върне ДДС от 20% на спортните съоръжения, каза той.

Сезонната карта се изплаща за 17 дни, а при използване на всички уикенди, тя излиза по 45 лв на ден. Картите вече се продават на касите в Банско и в магазините на „Максспорт“ в София и Банско.

„Надяваме се, че ДДС за спортните съоръжения ще остане 9% и през 2025 г., както е в цяла Европа. В противен случай ставаме неконкурентни дори със Сърбия“, коментира Обрейков.

Ски център Банско е готов за предстоящия зимен сезон, съоръженията са в изрядно състояние и са минали профилактика, а ски пистите са рекултивирани.

Select – услугата, която Пампорово стартира миналия зимен сезон – също е поскъпнала. Дневната ски карта Select за сезон 2024/2025, която може да бъде закупена на тази цена до края на октомври, е 82 лв. за възрастен; 69 лв. за младежи и лица над 65 г.; и 49 лв. за дете между 4 и 11-годишна възраст. За сравнение дневната карта за възрастни през изминалия сезон (бел. ред. – цената, обявена до края на октомври 2023 г.) беше 75 лв., за деца - 45 лв., и за младежи - 59 лв.

Единственият курорт, при който не е отчетено увеличение на цените на този етап, е Боровец. От уебсайта на зимния ски курорт става ясно, че дневната цена от 75 лв. за възрастен остава непроменена и през сезон 2024/2025. Сезонните карти пък са пуснати в продажба на цени от 1700 лв. за възрастни с включено нощно каране.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 07.10   3761 пр.н.е. – Ден, в който е създаден света, съгласно юдаизма. 1571 г. – Състои се битката при Лепанто, Гърция, в която флотата на Османската империя е...