8 начина да задържите най-добрите си служители

12.04.2013
по статията работи: Елица Елефтерова
Какво трябва да знае всеки добър мениджър по отношение на хората, с които работи
8 начина да задържите най-добрите си служители

Може да се каже, че успехът на една компания зависи изцяло от нейните служители. От тази гледна точка намирането на правилните е постоянна битка. С откриването на такъв служител обаче играта не приключва, а се видоизменя в борба да го задържите на работа при вас.

Понякога не можете да направите нищо, за да спрете хората, които искат да напуснат, но има и редица начини, чрез които можете да гарантирате, че средата във вашия офис е такава, в каквато всеки би искал да остане.

Експертите по човешки ресурси формулират 8 общи принципа, които са валидни в почти всяка ситуация:

Накарайте ги да се чувстват оценени

Цененият персонал обикновено е щастлив персонал. Хората могат да се насърчават един друг да се задържат на работното място, а и това прави работния процес по-продуктивен. Когато си вършат добре работата за вас, вие развивате бизнеса си, затова нека те знаят колко много цените упоритата им работа.

Намерете правилните хора

В случай че ваш служител, който ръководи отделен проект, напуска, и преките му подчинени се опитат да го последват, потърсете корена на проблема. "Преките ръководители са от решаващо значение. Хората често се доверяват повече на отделния човек - прекия си ръководител, отколкото на самата организация, за която работят", казва Барни Илай, директор “Човешки ресурси” в компанията Hays. Ако някой от мениджърите ви напуска, поговорете с екипа му и ги уверете, че нямат повод за притеснение и могат да продължат работата си безпроблемно.

Предложете им гъвкаво заплащане

Еднаквият модел на заплащане не отговаря на работата на всички служители и няма да им хареса. По-добър вариант е да предложите на служителите си гъвкава бонусна структура.

Определете кариерното развитие на служителите си

Служителите, особено тези от т.нар. Поколение Y (става дума за родените след 1976 година, до 2000 г. - бел. прев.) искат да видят как ще се развива кариерата им в бъдеще във въпросната фирма. "Организациите освен това трябва да гарантират, че кариерното развитие и възможности са ясни за всички. Нужно е организациите да управляват очакванията честно. Те трябва да покажат ясно кога съществуват такива възможности. По-важното обаче е да стане ясно на какви изисквания за личните и бизнес стремежите на служителите трябва да отговорят те, за да бъде постигнат напредък", посочва Нейсан Фирузманд, управляващ консултант в компанията ASK Europe.

Предложете възможност за обучение и развитие

Разбирането за развитие на кариерата на служителите в рамките на бизнеса е едно нещо, но много служители искат да видят и какво ще спечелят от престоя си в компанията. “Много често парите не са определящи при избора на определена компания, възможността да реализират амбицията си може да бъде много по-важна и по тази причина инвестирането в тях като обучение и развитие е от съществено значение”, посочва Илай.

Създайте отношение към бранда на компанията

Една от причините, поради която някой служител иска да остане в една организация, е осъзнаването, че компанията има цел, която резонира с неговите собствени разбирания. Има ли компанията социална съвест например? "Работодателската марка е важна за персонала. Горди ли са вашите служители, когато отиват някъде с папка с логото на компанията ви или не?", пита Ели.

Уверете се, че служителите ви са на правилните позиции

Преместване на един талантлив служител вътре в компанията може да изглежда добра идея, но този процес трябва да се управлява правилно. "Организациите често възприемат високия потенциал на хората като взаимозаменяем - те смятат, че един служител, който се справя успешно с дадена задача, може да бъде също толкова ефективен във всяка друга роля в компанията", казва Софи Перн, консултант в Ashridge Business School. Това обаче трябва да се преценява много внимателно, защото понякога се оказва заблуда.

Създавайте правила около гъвкавата и дистанционна работа

Работата с нефиксирано работно време и работата от вкъщи станаха популярни за много организации. В случай че точно във вашата фирма този тип гъвкава заетост не е възможна, уверете се, че служителите ви разбират защо това е така конкретно във вашата организация. В противен случай неразбирането и липсата на комуникация по този въпрос може да се превърнат в проблем.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 01.03   86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и...