Clearing – последен шанс за прием в британски университет 2

08.08.2012
по статията работи: Ивайло Ганчев
Местните висши учебни заведения не намаляват изискванията си за прием по време на процедурата
Clearing – последен шанс за прием в британски университет
Прикачени документи

Ако тази година сте кандидатствали във Великобритания, значи към момента вече може да сте научили от профила си в Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) добрата новина, че сте приети в избрания от вас университет и просто трябва да изчакате към края на август писменото потвърждение. Възможно е да не са ви приели във висшето учебно заведение, което сте посочили като първи избор. Вероятно сте посочили втори избор, който автоматично става първи, и ако са ви приели там, просто трябва да очаквате писменото потвърждение. В най-лошия вариант не покривате изискванията за прием в нито един от посочените от вас университети.

Не се отчайвайте, можете да хванете „последния влак” – процедурата Clearing, пишат нашите приятели от списание "Образование и специализация в чужбина".

Какво е Clearing

Това е процес, който протича от средата на месец юли до края на септември и най-простичко казано е последният шанс да заемете свободно място в някой университет. След въртележката с приемане и отказване на оферти, промени на специалности и университети, записване или незаписване, остават свободни места, които трябва да се заемат, нали? Не го приемайте като нещо унизително - че един вид ще трябва да се задоволите с „трохите”, а вижте дали отговаряте на условията за участие в процедурата и помислете дали наистина искате да учите на всяка цена във Великобритания.

Можете да участвате в Clearing, ако сте кандидатствали през UCAS и попадате в някоя от тези категории:

 • Не сте получили никакви оферти.
 • Отказали сте всички оферти или не сте отговорили в срок на оферта.
 • Не сте успели да покриете посочени изисквания на университета за оценки и резултати и приемът ви не се е осъществил.
 • Отказвате прием поради някакви промени в специалност, дата за прием или условия за прием.
 • Документите ви са получени след 30 юни, което означава, че не са изпратени до нито един университет.


Какво следва

Ако сте кандидатствали с един избор, чрез тази процедура, доплащайки 11 британски лири, можете да посочите нови университети като избор. Трябва до 20 септември да попълните формуляр за кандидатстване. Ако сте подали документи след 30 юни, няма нужда от попълването на такъв документ, тъй като вече сте в процедурата Clearing.

Важно! Уверете се лично онлайн през UCAS дали отговаряте на условията за кандидатстване чрез Clearing, защото това няма да ви бъде съобщавано по пощата.

На сайта на UCAS от средата на август до края на септември ще бъдат обявени свободните програми в университетите.

Погледнете на процедурата Clearing като на кандидатстване за работа, подгответе се да взимате решения, не оставяйте всичко на родителите си. Все пак къде ще прекарате 3 години от живота си и какво ще изучавате, избирате вие. Можете да влизате в контакт по имейл или телефон с колкото университета решите. Ако е нужно да се изпратят допълнителни сертификати и документи извън тези, които вече сте изпратили, то ваша е отговорността да ги изпратите на избрания университет.

Стъпка по стъпка:

 • Консултирайте се с училищния съветник (ако нямате такъв в училището – с учител или родителите) коя програма е подходяща за вас.
 • Както стана дума, на сайта на UCAS от средата на август до края на септември се обявяват свободните места в университетите и в различните програми. Проверявайте редовно и гледайте най-актуалната информация, тъй като промените са динамични и дадена програма може да е запълнена един ден и да има свободни места в нея на следващия и обратното.
 • Проверявайте дали са се освободили места в програма, която сте отхвърлили по-рано.
 • Започвайки кандидатстване с процедурата Clearing през UCAS профила си, получавате идентификационен номер, който университетите изискват, за да ви имат предвид в процедурата.
 • В един момент може да получите няколко оферти от различни университети и трябва да изберете една от тях.
 • Ако даден университет временно ви предложи оферта, от там ще ви посочат дата, до която да въведете в кандидатстудентския си профил в UCAS детайлната информация за програмата, с което да потвърдите желанието си за прием.
 • Ако въведете информацията, без да сте получили оферта от университета, това може да прекрати процедурата Clearing.
 • От UCAS ще уведомят съответния университет, че сте въвели тези данни, и впоследствие вас, ако окончателно сте приет.

Университетите не намаляват изискванията си за прием по време на процедурата Clearing, дори е възможно в някои случаи да са завишени. Обмислете това преди да отхвърляте оферти. По време на тази процедура неминуемо ще се наложи да правите компромиси или с университета, или с програмата. Трябва да сте наясно кое е важно за вас. Не се вкопчвайте в първата възможност, но ако сте решили на всяка цена да учите на Острова, направете максимално информиран избор.

Не си мислете, че свободни места остават единствено в нискоразрядни университети. Да, логично е реномираните институции да нямат проблем с попълването на местата в програмите си, но същевременно в миналогодишния Clearing 2011 свободни места е имало в добри университети като University of Bath, University of Warwick и University of St. Andrews. Миналата година 190 000 студенти са участвали в процеса Clearing, а около 40 000 са намерили място в университет.

По-долу може да се запознаете с класация на двадесетте най-добри висши училища във Великобритания. Тя се изготвя от вестник Guardian и се приема за надежден и сериозен източник на информация за университетите на Острова (кликнете с мишката върху таблицата, за да я видите в по-голям размер):

 

Повече информация за съответните учебни заведения може да намерите в прикачения към новината документ.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...