Бизнесът и държавата обсъдиха възможностите за създаване на експортен хъб за компании, търсещи реализация зад граница

18.06.2019 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Идеята е на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков, като той инциира и разговорите в понеделник
Бизнесът и държавата обсъдиха възможностите за създаване на експортен хъб за компании, търсещи реализация зад граница
Снимка: Пресцентър на ИАНМСП

Създаването на експортен хъб, който да е в услуга на експортно ориентираните компании, обсъдиха представители на бизнеса и държавата на среща в София. Идеята е на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков, като той инциира и разговорите в понеделник.

На неформалната среща присъстваха г-н Панайот Филипов, изпълнителен директор на Българска асоциация за експортно застраховане, д-р Радостин Вазов, административен директор на Висше училище по застраховане и финанси, г-жа Геновева Христова, председател на Асоциацията на Бизнес Клъстерите, г-н Момчил Василев, управляващ директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, г-н Тодор Младенов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ АД, г-н Натанаил Стефанов, заместник-председател на УС на „София Тех Парк“ АД, г-н Марк Маринов, дирекция “Бизнес развитие” „София Тех Парк“ АД и представители на ИАНМСП.

“Всеки от поканените за участие може да допринесе със знания и компетенции за развитието на проекта. Целта ми е идеята да добие плътност”, заяви по време на разговорите д-р Таков. “Експортният хъб може да е дори виртуално пространство, но по-важното е да бъде припознат от фирмите и те да намират там менторство, обучение, помощ.”

Висшето училище по застраховане и финанси има капацитета да извърши необходимото обучение. Д-р Радостин Вазов, административен директор на ВУЗФ подчерта, че имат магистърска програма за предприемачи и ¼ от завършилите я вече имат предприятия, устойчиви на пазара.

Може да помислим за създаването на пилотна програма, предложи Момчил Василев, управляващ директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor. Тя ще включва до 20 предварително селектирани компании, които ще минат персонифициран курс спрямо нуждите си. Предприемачите сами ще задават посоката на обучение спрямо дейностите, които биха им били от полза при излизане на международните пазари.

Геновева Христова, председател на Асоциацията на бизнес клъстерите и Български Мебелен клъстер посочи, че е нужно да се работи за подобряване на имиджа на България. Тя обособи 3 групи фирми, чиято дейност може пряко да се подпомогне от работата на експортен хъб – стартъпи, emerging компании и клъстери.

Трябва да се мисли и в посока включване на държавни организации зад граница, предложи г-н Марк Маринов, дирекция “Бизнес развитие” „София Тех Парк“ АД.

Панайот Филипов, изпълнителен директор на Българска асоциация за експортно застраховане, подчерта, че експортно ориентираните компании трябва да знаят как държавата може да им помогне да осъществят бизнес начинанията си.

“Не искаме да хвърляме усилия в посока създаване на нова структура, която да не бъде практически полезна на фирмите”, обобщи изпълнителният директор на ИАНМСП.

Участниците в срещата се договориха за бъдещи разговори в този формат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...