Gebrüder Weiss поддържа курс на растеж

16.03.2020 | 17:20
по статията работи: econ.bg
1,7 милиарда евро оборот през 2019 г. и висок обем на инвестициите в инфраструктура и дигитализация отчита компанията
Gebrüder Weiss поддържа курс на растеж
Снимка: Gebrüder Weiss

Равносметката за изминалата 2019 е, че тя бе успешна година за Gebrüder Weiss. Международната компания за транспорт и логистика разшири още повече пазарната си позиция в Европа, САЩ и Азия и продължи да прави мащабни инвестиции в своите логистични съоръжения, оборудване и дигитализиране на процесите.

С двупроцентно увеличение през изминалата стопанска година компанията достигна предварителен нетен оборот от 1,7 милиарда евро (2018 г.: 1,67 милиарда евро). „2019 беше добра година. Въпреки утежнените икономически условия се развихме положително във всички бизнес сфери и успяхме да внедрим нови технологии за увеличените потребности на клиентите и по-ефективни процеси. Особено радващо е търсенето в сферата „Доставка по домовете“, където сме на второ място по ръст“, прави равносметка Волфрам Зенгер-Вайс, председател на управителния съвет на Gebrüder Weiss. Успяхме също така да увеличим дела на собствения си капитал, който сега е над 60%, което подчертава високата финансова стабилност на компанията (2018 г.: 58%).

b800dba6-75d0-2e82-340c-65528fc55f25

Положително развитие във всички бизнес сфери

С консолидиран оборот от 1,15 милиарда евро бизнес дивизията „Сухопътен транспорт и логистика“ увеличи миналогодишния резултат с 2,1% (2018 г.: 1,12 милиарда евро). Съществен фактор бе увеличеното търсене в сферата „Доставки по домовете“: в Австрия и Източна Европа бяха доставени на крайни клиенти около 1,1 милиона мебели, телевизори и бяла техника. С 385 000 пратки в Австрия компанията отново затвърждава своето пазарно лидерство в страната (2018 г.: 335 000). 

Също и сферата „Въздушен и морски транспорт“ показа ръст от 1,3%, достигайки 380 милиона евро. Напрегнатата пазарна ситуация при въздушните товарни превози бе компенсирана от по-големите количества на пратките в морските товарни превози. Въз основа на укрепената структура на Gebrüder Weiss отвъд океана компанията отбеляза ръст преди всичко при транстихоокеанските и трансатлантическите превози и разшири още повече своите пазарни дялове в САЩ.

DPD Austria, чиито съдружник е колетната служба Gebrüder Weiss Paketdienst, отново успя да засили пазарната си позиция като най-голямата частна колетна служба в Австрия: системата на DPD Austria е обработила общо 52 милиона колета, което е около трипроцентно нарастване в сравнение с предходната година.

Логистиката като решаващ конкурентен фактор

„Логистиката става все по-решаващ конкурентен фактор за нашите клиенти. Във веригите на доставка и техните процеси се крие голям потенциал за оптимизиране, който ние анализираме заедно с клиентите си и разработваме съответните решения“, казва Волфрам Зенгер-Вайс. Техническата база за това формират софтуерни решения, като например проследяване на пратките в реално време, дигитално измерване на товарите, използването на изкуствен интелект при планирането на транспорта или информация за приблизителен час на пристигане (ETA). „От прозрачността в процеса на доставка печелят преди всичко получателите, а оттам най-често клиентите на нашите клиенти. Тези дигитални инструменти подпомагат работата на служителите. Логистиката си остава обаче бизнес на хората“, казва Волфганг Зенгер-Вайс.

Логистичната компания инвестира не само в дигиталната, но и във физическата инфраструктура. В Хърватия досегашният филиал в Загреб бе заменен от модерен логистичен терминал, а най-големият логистичен център на Gebrüder Weiss във Виена бе разширен с ново хале за крос-док операции. Освен това Gebrüder Weiss се концентрира върху развитието си по „Пътя на коприната“: в Грузия бе разширен логистичният хъб в Тбилиси, а в Централна Азия бе засилено присъствието с нов център в Узбекистан. Общият обем на инвестициите през изминалата година възлиза на 51 милиона евро. 

Отлично професионално обучение

Общият брой на служителите (в еквивалент на пълен работен ден) нарасна с 2,4% спрямо предходната година до почти 7300 (2018 г.: 7100). Многократно отличено бе професионалното стажантско обучение на компанията в Австрия. То е основен източник за привличане и изграждане на специалисти в Гебрюдер Вайс в Австрия, Германия, Швейцария, а вече и в Сърбия. Общо 264 младежи се обучават в момента в Gebrüder Weiss. 

Фокусиране върху устойчиви логистични решения

Логистичната компания има постижения и при производството на алтернативна енергия и разработването на устойчиви транспортни решения: със соларна инсталация с площ 21 500 квадратни метра в центъра във Виена от началото на 2019 г. Gebrüder Weiss произвежда около 2,4 милиона киловатчаса електрическа енергия на година. Заедно с фотоволтаичните инсталации в пет други центъра годишно се произвеждат над три милиона киловатчаса електричество само от слънчева енергия.

Автопарковете на Гебрюдер Вайс в Австрия, Германия и Сърбия добавиха още камиони, задвижвани с газ. От края на 2018 г. за доставки в района на Виена се използва камион с изцяло електрическо задвижване. Още през тази година се планират тестове в Швейцария на камион, задвижван с водород. 

Наред с отговорността към обществото в сферата на устойчивия растеж Волфрам Зенгер-Вайс вижда съществена цел за бъдещето на бранша в това да се повиши обществената информираност относно решаващото значение на логистиката: „Логистичният бранш е иновативен и разнообразен. За разлика от производствената икономика обаче тази работа често не се забелязва от обществото. Нашата цел е да предадем посланието за това колко е важна ролята на логистиката по пътя към крайния потребител.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...