Липсват 117 млн. лв., вложени в проекта АЕЦ "Белене"

03.04.2012 | 17:32
по статията работи: Петър Чернев
ДПС и СДС няма да подрепят вота на недоверие, свързан с централата. Очаква се гласуването да бъде следващата седмица
Липсват 117 млн. лв., вложени в проекта АЕЦ "Белене"
Снимка: Econ.bg

117 милиона лева от парите, вложени през годините в площадката на АЕЦ "Белене", не са открити от създадената временна анкетна комисия в парламента. Това съобщи в Стара Загора депутатът от „Синята коалция“ Иван Иванов. Той беше категоричен, че при цена на природния газ от 520 долара за 1000 кубически метра, строеж на газова централа в Белене е нецелесъобразно, информира БНР.

Същевременно лидерът на СДС Мартин Димитов обясни, че според него проектът "Белене" е бил най-бързият начин България да изпадне до фалита на Гърция. Той допълни, че ако исканият от БСП вот на недоверие е на тема „енергетика“, СДС ще гласува „против“.

Зам.-председателят на ДСП Лютви Местан обясни, че депутатите от групата също няма да подкрепят евентуален вот, иницииран от БСП. Мотивът за взетото решение е, че инициативата за вота идва, след като правителството и парламентът се отказаха от строежа на  втора атомна централа в страната.

По същество този вот ще бъде за "Белене", а от ДПС винаги са били резервирани към проекта, макар да са били част от две правителства, които са искали реализацията му. Анонсираният от БСП вот на недоверие за икономическата политика като цяло не е бил обсъден на днешното заседание на оперативното бюро, информира iNews.bg.

От друга страна тази позиция не е в подкрепа на правителството. Това беше обяснено още по време на днешното събитие.

Аргументите и внасянето на вота на недоверие към правителството на ГЕРБ се очаква да бъдат готови тази седмица. Същевременно дебатът и гласуването да се състои другата седмица, преди великденските празници. Това заяви заместник-председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Амбицията на червените е разговорите с другите политически сили да приключат тази седмица и ако не успеят да се договорят ще търсят минимума от 8 подписа, необходими за вот на недоверие.

"Отказът от проекта АЕЦ "Белене" е едно вредно, неотговарящо на националните интереси решение", каза Сергей Станишев, председател на НС на БСП. Според него правителството води една непредсказуема и анти-национална политика, която подлага на риск енергийната независимост на България и българската енергетика.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...