Бойко Атанасов е новият председател на Комисията за финансов надзор

15.03.2019 | 10:55
по статията работи: econ.bg
До предсрочния избор на Бойко Атанасов се стигна, след като в края на минлата година предишният председател Карина Караиванова подаде оставка
Бойко Атанасов е новият председател на Комисията за финансов надзор
Снимка: БГНЕС

С пълно мнозинство (134 гласа „за") Народното събрание избра Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Той беше единствената номинирана кандидатура от депутати на партия „Атака".

В доклада на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, където преди това се проведе изслушване на кандидата, се казва, че Атанасов има 20-годишен професионален опит в сферата на публичните финанси и притежава необходимото образование и публична репутация да заеме длъжността.

След избора му за председател на КФН, той подаде оставка като зам.-председател на регулатора и парламентът я гласува.

До предсрочния избор на Бойко Атанасов се стигна, след като в края на минлата година предишният председател Карина Караиванова подаде оставка, а Министерският съвет я определи за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

По време на изслушването в парламентарната бюджетна комисия Бойко Атанасов очерта три цели, които си поставя като председател на КФН:

- създаване на стабилен екип от професионалисти;

- изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото;

- осъществяване на изключително стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица в трите основни направления, регулирани от Комисията - капиталовите пазари, застраховането и пенсионните фондове.

За да се постигнат посочените цели, според Атанасов, Комисията за финансов надзор следва да се развива в следните основни насоки:

1. Управление на позиционирането и репутацията на Комисията за финансов надзор като стабилен, обективен и независим регулаторен орган в обществото чрез създаване на среда за активен диалог с поднадзорните лица, бизнеса и гражданите. Провеждане на редовни срещи, семинари за придобиване на директно впечатление за проблемите, които срещат поднадзорните лица по отношение на подготвяните промени в законовата и подзаконовата нормативна база, както и какви са очакванията им към Комисията. Създаване на прозрачност в действията на Комисията чрез предоставяне на максимално подробна, точна и навременна информация, като ще се търси диалогичност на всички нива.

Атанасов увери народните представители, че КФН има реалната възможност в сферата на управление на репутацията и комуникационните потоци да информира потребителите в България за качеството на предлаганите услуги и продукти в инвестиционния, застрахователния и пенсионния сектор.

Той подчерта, че неговата визия е да осъществява превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации. Атанасов е убеден, че чрез правилна комуникация Комисията за финансов надзор може да има имидж на орган, работещ по стратегически план за развитие на база ключови критерии за успех. Един от най-важните резултати, който се цели е добрата репутация на Комисията да е гарант за доверието на бизнеса и поднадзорните лица в нея.

2. Активиране на всички възможни мерки и механизми за създаване на предвидима регулаторна дейност и превантивен контрол, като основният фокус ще бъде върху риск базиран надзор и осъществяване на координиран надзор в ситуации, където са включени и други институции. От съществена важност е осигуряването на финансовата стабилност на застрахователния сектор, като българските застрахователи следва да поддържат адекватно ниво на резервите, изпълнявайки изискванията за платежоспособност в Кодекса за застраховането. Бойко Атанасов подчерта, че в краткосрочен план се предвижда изготвянето на нов Закон за дружествата със специална инвестиционна цел, който да бъде съобразен с пряко приложимото европейско законодателство в областта на секюоритизациите. В тази връзка ще бъдат въведени нови регулаторни правомощия на Комисията за финансов надзор, както и надзорни такива по отношение на поднадзорните лица и на нови правни субекти, които към настоящия момент не подлежат на надзор.

3. Намаляване на административната тежест, посредством оптимизация на бизнес процесите и дигитализация, в резултат на което Комисията ще предоставя бързи и качествени услуги в регулаторната дейност и ще се постигне по-голяма прозрачност в осъществявания от нея надзор. Особено важно е да се оптимизират съществуващите и да се реализират нови електронни услуги с цел да се разшири взаимодействието по електронен път и да се осигури по широк достъп до административни услуги в контекста на въвеждане на електронното управление в България. Административната тежест следва да се намали както чрез анализ на добрите международни практики в процеса на дигитализация и сериозно анализиране на всяко предложение от Комисията или от поднадзорните лица за нова регулация, така и чрез стимулиране на електронното подаване на информацията.

4. Защита на обществения интерес, застрахованите и застраховащите лица. В тази връзка Атанасов подчерта, че от изключително важно значение е да се преодолеят последиците от фалита на кипърския застраховател „Олимпик" и да се засили мониторинга над Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и да се заздравят компенсационните механизми в българската застрахователна система.

5. Създаване на силен, мотивиран и с най-високо ниво на експертиза екип. Атанасов подчерта, че към настоящия момент в Комисията за финансов надзор работят хора със сериозна експертиза и желание за развитие. Целта е в краткосрочен план да се повиши мотивацията и креативността им по отношение на прилагането на стратегията за прозрачна комуникация с гражданите и поднадзорните лица и за партньорско отношение към институциите в България. Той изрази увереност, че екипът на Комисията за финансов надзор може да реализира ефективни за обществото проекти за повишаване на финансовата грамотност чрез създаване на образователни програми, разяснителни кампании за потребителите на финансови услуги и организиране на семинари за различните целеви групи.

Бойко Атанасов увери народните представители,  че под негово ръководство Комисията за финансов надзор ще продължи да предприема последователни действия и да усъвършенства своите практики във връзка с осъществяването на ефективен риск базиран надзор върху небанковия финансов сектор, което е свързано с ранна идентификация на рисковете и е основна предпоставка за стабилни финансови пазари.

След избора от парламентарната трибуна новият председател на КФН благодари за доверието на народните представители. „Ще нося пълна отговорност по осъществяване на изключително тежкия надзор по отношение на поднадзорните лица, които се регулират от комисията, каза той. "Ще оценявам доверието, което ми давате. Предстои ни много работа. Вярвам, че ще е в среда на колегиалност и активен диалог с бизнеса и институциите", каза още той, цитиран в репортаж на БНР.

Бойко Атанасов има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Между 1996 и 2006 година е на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите. От 2006 до 2017 година работи в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.

От май 2017 до октомври 2017 е заместник-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

На 11 октомври 2017 година е избран за заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 26.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...