Депутатите избраха новите зам.-председатели на финансовия регулатор

10.04.2019 | 13:30
по статията работи: econ.bg
С гласовете „за" на 113 депутати от присъстващите в пленарната зала 115 народни представители, парламентът днес избра Мария Филипова и Илиана Христова
Депутатите избраха новите зам.-председатели на финансовия регулатор
Снимка: БГНЕС

С гласовете „за" на 113 депутати от присъстващите в пленарната зала 115 народни представители, парламентът днес избра Мария Филипова за зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) управление „Надзор на инвестиционната дейност" и Илиана Христова за зам. председател на КФН управление „Застрахователен надзор". Техните кандидатури преди това бяха предложени от председателя на регулатора Бойко Христов и одобрени от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Преди гласуването от парламентарната трибуна председателят на КФН Бойко Атанасов представи кандидатурите за заместници като акцентира, че основните цели, които той поставя пред регулаторния орган, са „създаване на стабилен екип от професионалисти, прозрачна и навременна комуникация с обществото и най-важното - осъществяване на изключително стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица в трите основни направления, регулирани от Комисията - капиталовите пазари, сферата на застраховането и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване", съобщи пресцентърът на КФН.

Номинацията на Мария Филипова за зам. председател на управление „Надзор на инвестиционната дейност"

При представянето на мотивите за избор на Мария Филипова за зам. председател на управление „Надзор на инвестиционната дейност", Атанасов наблегна на над 10 годишния опит на Мария Филипова в правната сфера, което е „предпоставка да притежава широки познания и опит в анализирането, проучването и предприемането на дейности относно новоприети регулации, оптимизиране на съществуващи закони и подобряване на административните процедури". Председателят на КФН допълни още, че с дългогодишния опит на Мария Филипова в държавната администрация в сферата на финансите,  тя ще допринесе за успешното международно сътрудничество и обмена на добри практики в контекста на подготовката на България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II).

Кандидатът Мария Филипова представи пред народните представители визията, очертаваща посоката на действие в направление „Надзор на инвестиционната дейност" за развитие на капиталовия пазар, а именно:  повишаване на ликвидността на капиталовия пазар, осигуряване на възможност за финансиране на нови дружества чрез него, ускоряване на растежа на икономиката в средносрочен план и подобряване имиджа на България на международната карта на регулаторните органи в небанковия финансов сектор, както и по-доброто позициониране на България на „инвестиционната карта на Европа. Нейната концепция е с 3 основни сфери на развитие спрямо посочените по-горе казуси и тяхната значимост за капиталовия пазар в България:  регулаторна дейност и контрол, намаляване на административна тежест на капиталовите пазари чрез мерките за оптимизация на процесите и дигитализация, както и международно сътрудничество и обмен на добри практики и международно позициониране на България с цел привличане на нови инвеститори и на работа на екипи по европейски програми за развитие на капиталовите пазари в ЕС.

Мария Филипова заяви пред народните представители своята готовност да работи „активно и последователно за постоянното усъвършенстване на регулаторната и надзорна дейност на КФН, отговаряйки на предизвикателствата в инвестиционния сектор, в защита на интересите на потребителите на небанкови финансови услуги. Заявявам намерението си Комисията за финансов надзор да продължи да предприема активни регулаторни действия, да осъществява ефективен риск базиран надзор върху небанковия финансов сектор с цел осигуряване на стабилни финансови пазари".

Номинацията на Илиана Христова за зам.-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор"

При представянето на кандидатурата на Илиана Христова за заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор", Бойко Атанасов изложи мотивите си за номинацията. Според председателя на КФН, опитът и идеите на Илиана Христова са от ключово значение за справяне с последствията от фалита на застрахователна компания „Олимпик", както и в изпълнение на обещанието за ограничаване и превенция на подобни случай в бъдеще.

„За да се справим и със сериозното предизвикателство със системата Бонус-малус, на Комисията за финансов надзор е необходим твърдо отстояващ позицията си лидер, с ефективни комуникационни умения при дискусии с всички заинтересовани в процеса страни. Убеден съм в способностите на Илиана Христова, тъй като неведнъж е показвала качества при справяне с кризисни ситуации и навременна комуникация към всички заинтересовани лица", допълни Бойко Атанасов.

В концепцията си Илияна Христова категоримно заяви, че търсеният краен резултат за Комисията в сферата на застрахователния надзор „трябва да бъде сигурност за потребителите на застрахователни услуги и доверие на гражданите в осъществявания от държавата контрол". За постигането на тези резултати, Илияна Христова разгърна детайлите на формула, която ще осигури стабилен и устойчив застрахователен сектор, а именно:  контрол, комуникация, кризисна превенция и дигитализация.

От парламентарната трибуна Илиана Христова каза, че „посоката, която ще следваме има за цел да създаде Клиент-центриран подход в сферата на застраховането, при който основният акцент е върху видимостта към новите идеи, осведомеността за посоките за действие и възможностите за бърза двупосочна комуникация с гражданите по основни, важни за обществото теми".

След гласуване, Мария Филипова и Илиана Христова положиха клетва пред депутатите и благодариха от трибуната за гласуваното им доверие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...