Най-богатите хора в света са увеличили състоянието си

02.01.2013 | 13:27
по статията работи: Петър Чернев
Първи продължава да е мексиканецът Карлос Слим
Най-богатите хора в света са увеличили състоянието си

Най-богатите хора на планетата са добавили 241 млрд. долара към активите си през 2012 г. Това показва индексът  Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневно как се променя състоянието на 100-те най-богати в света. На 31 декември състоянието им се оценява на 1.9 трлн. долара.

Според статистиката едва 16 души в класацията са "обеднели" през миналата година, информира Insmarket.bg.

"Миналата година беше страхотна за най-богатите хора", коментира за агенция Bloomberg Джон Катсиматидис, собственик на Red Apple Group. Той допълни: "През 2013 г. те ще продължат да търсят възможности за инвестиции по целия свят - не задължително в САЩ, което ще им даде предимство".

Първи продължава да е собственикът на мексиканския телеком America Movil - Карлос Слим. Нетното му богатство се е увеличило с 13.4 млрд. долара до 75.2 млрд. долара. Увеличението обаче не се дължи на бизнесът му с мобилни услуги, а на останалите му дейности - застраховане и банкиране. На второ място също без промяна е основателят на Microsoft - Бил Гейтс. Той е забогатял с 7 млрд. долара за една година и вече притежава 62.7 млрд. долара.

Според данните от индекса най-голям прогрес в класацията е направил собственикът на испанската верига за търговия на дребно Inditex - Амансио Ортега. За 12 месеца неговото богатство е скочило двойно - от 22.2 млрд. на 57.5 млрд. долара. Акциите на компанията скочиха с 66.7% за периода, въпреки кризата, в която се намира Испания. Благодарение на това Ортега се изкачи с едно място в класацията до третата позиция.

Челната петица се допълва от инвеститора Уорън Бъфет, който забогатя с 5.1 млрд. долара и вече притежава 47.9 млрд. долара. След него се нарежда основателят на шведската верига за мебели IKEA - Инвар Кампрад. Неговото състояние се увеличило до 42.9 млрд. долара.

Най-големият губещ за миналта година се нарича Айк Батиста. През 2012 г. 56-годишният бразилец е загубил 10,1 млрд. долара. Експертът в сферата на комодити стоките, който се зарече да стане най-богатият човек в света до 2015 г., продаде 5,63% дял в ръководената от него минна компания EBX Group Co през месец март миналата година.

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...