Тейлър Суифт - най-печелившият изпълнител за 2011 г.

12.03.2012 | 16:25
по статията работи: Петър Чернев
Списание Billboard представи за шести пореден път класация на 40-те певци, спечелили най-много
Тейлър Суифт - най-печелившият изпълнител за 2011 г.

Американската изпълнителка на кънтри-поп Тейлър Суифт оглави класацията на Billboard* за изпълнителите, направили най-много пари за 2011 г. Класацията на престижното списание се представя за шести пореден път. През изминалата година продалата повече от 9 млн. копия от албума си певица е успяла да спечели над 35 млн. долара. В сравнение с класацията от миналата година Суифт се изкачва от шесто до първо място, заемано досега от Лейди Гага.

На второ място в тазгодишната класация се нареждат ирландските рок ветерани U2. През 2011 г. те успяха да завършат турнето си 360° Tour, продължило повече от 2 години и преминало през Европа, Африка, Северна и Южна Америка и Океания. Според официалните данни Боно и компания са спечелили над 736 млн. долара за изявите си. От Billboard отреждат „сребърните медали“ на музикантите за тяхното постижение от 32,116 млн. долара. Година по-рано на това място бяха класирани други рок величия – Bon Jovi, които през 2009 година издадоха последния си за момента албум с нови песни The Circle, а година по-късно стана факт и сборният им "The Greatest Hits”, който обхваща почти 30 години работа.

Че американците си падат по кънтри музика надали е новина... Именно по този причина на трето място откриваме втори изпълнител от жанра – издалият 15 години през кариерата си Кени Чесни. През 2010 г. той реши да си взема почивка от турнетата, но година по-късно се завърна "с гръм и трясък". По време на тура си през изминалата 2011 г. той за пореден път успя да продаде над 1 млн. билета за концертите си, както и голямо количество албуми по време на живите си изпълнения. Всички тези успехи са помогнали на Чесни да спечели 29.84 млн. долара и да заеме трето място в класацията. Миналата година тук се класира турнето на единия от основателите на легендарната група Pink Floyd Роджър Уотърс. През 2010 г. той започна турне, по време на което бяха представяни песни от един от най-обичаните албуми на рок легендите – The Wall. Успехът помогна на подобряването на продажбите на този и други албуми на прогресив-рок музикантите.

Челната петица тази година се допълва от Лейди Гага и Лил Уейн. Ексцентричната изпълнителка, която през 2011 г. издаде албума си "Born this way", е успяла да спечели над 25 млн. долара, а излезлият от затвора рапър - малко над 23 млн. Същевременно тъмнокожият изпълнител също успя да изкара успешен албум - "The Carter IV", който само в САЩ беше продаден в над 2 млн. копия.

Миналата година първата петица се е завършвала съответно от рокаджиите Dave Matthews Band (DMB) и невръстният канадски изпълнител Джъстин Бийбър. Техните постижения не бива да ни учудват, тъй като DMB залагат основно на турнетата, докато идолът на милиони невръстни тинейджърки продаде 3.7 млн. албума през 2010 г.

В останалата част от първата двайсетица на класацията за тази година личат имената на различни като стил изпълнители – на седмо място се нареждат рокаджийте от Bon Jovi, на осмо – Селин Дион, на десето - = обралата множество награди за албума си „21“ Адел. Други легендарни рок изпълнители - Journey, чието творчество отново стана интересно за масовата публика покрай сериала „Glee” и шоуто „Big Brother”, застават на дванадесето място, сър Елтън Джон е класиран тринадесети, Бритни Спиърс - четиринадесета, канадският певец и актьор Майкъл Бубле - двадесети.

*От списанието обясняват, че в класацията си, съдържаща имената на 40 изпълнители, са се съсредоточили основно върху американския пазар. Нареждането се прави на база на продадените албуми, сключените договори със звукозаписни компании и др. Сумите, които са посочени в статията, са дадени преди облагане с данъци. В тях не се включват данни от спонсорски договори и продажби на различни стоки с лика на съоветния изпълнител.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...