Шестима души, които сами срутиха цели икономики - I част

29.06.2012 | 18:15
по статията работи: Александър Димитров
Истории за находчиви или откровено глупави човешки ходове, които са разтърсили световната икономика през годините
Шестима души, които сами срутиха цели икономики - I част

Вече сме толкова много, че е много трудно, даже почти невъзможно, само един от нас да задвижи такъв механизъм, който да наруши баланса за всички други. Именно поради това понякога човек може да се почувства ненужен, недопринасящ с нищо към статуквото, подхранвано от дейността и идеите на милиони други в обществото. Това важи дори за милионерите и милиардерите, отбелязва сайтът, представящ различни класации по хумористичен начин Cracked.com. Дори и те не могат да нарушат равновесието, защото срещу себе си ще имат изправен сериозен противник в лицето на други милиардери и милионери, които да се борят за баланса.

И въпреки всичко икономическата история не е лишена от случаи, в които моментът е бил точен за един човек, който с действията си е разтърсил пазарите и е шокирал общносттa. Cracked.com, в типичния свой забавен, ироничен и комедиен стил, ни представя шест личности, които умишлено или не, са наредили „звездите на икономиката“, така че да предизвикат огромен хаос.

Шесто място: Следгуляйният махмурлук за над 500 милиона долара на Стив Пъркинс

Кой е той: Случаен петролен брокер, който се е напил изключително много.

Какво е направил: При търгуването си на пияна глава е повишил изключително много цената на бензина в глобален аспект.

Като се замислите... какви са били най-големите щети след някое и друго ваше пиянство? Провалили сте нечий купон? Събудили сте се в някоя канавка на огромно разстояние от дома? Може би пък са ви арестували...? Или просто сте разтърсили световния петролен пазар и сте увеличили цената на горивото в глобален аспект?

Ако съвсем случайно сте постигнало последното, то вашето име сигурно е Стив Пъркинс.

34-годишният петролен брокер Пъркинс бил изпратен на платена командировка, в която общо взето задачата му била да играе голф. Всички разходи били поети от неговия работодател PVM Oil Futures - компания, търгуваща с петролни фючърси. В такъв случай, на Пъркинс не му останало нищо друго (освен да играе голф, естествено) и решил да се напие и да прави каквото си иска до края на уикенда.

Пъркинс обаче не се ограничил с уикенда и продължил да пие и в понеделник, включително разпростирайки се до малките часове на вторник сутринта. Вместо да се обяви за болен и да си вземе отпуска обаче, той смело решил все пак да работи и да търгува, пиян до козирката.

Добре дошли на Вашата командировка, мистър Пъркинс. Имаме ВСИЧКО, което ви трябва! Снимка: Sxc.hu

В принципния случай брокерите търгуват с разрешението на клиентите си и изрично в тяхна полза, но Пъркинс пожелал да разчупи това статукво и да пробва някоя и друга сделка за самия себе си. Така той закупил 7,13 милиона барела петрол тип Brent, които се оценявали на 520 милиона долара. Гигантската покупка той извършил само в рамките на 19 часа между понеделнишкия следобед и вторник сутринта, пиян, неадекватен и тотално лишен от логическа мисъл. Ако тези милиони ви се струват недотам впечатляващи, статистиката повелява, че закупеното в пиянско състояние от брокера количество "черно злато" е било 69% от обема на суров петрол, който се е търгувал на световно ниво. След като достигнал това ниво, Пъркинс сигурно се е отпуснал, оригнал се е щастливо и е намалил интензивността на покупките си.

Във връхната точка на махмурлука му, цените на горивата са се увеличили с повече от 1,50 долара на барел за по-малко от 30 минути. Такова нещо не се случва, освен ако светът не е изправен пред някаква глобална катастрофа, включваща Апокалипсиса.

В крайна сметка на Пъркинс му е наложена глоба от 72 хиляди паунда поради причинените щети, а самият той е наказан да не участва в пазарната активност за цели пет години.

Пето място: Дейвид Ли разрушава икономиката с математика

Кой е той: Математик, който e осенен от концепцията за код, осигуряващ безкрайни пари.

Какво е направил: Ами, общо-взето, световната рецесия, която ни тресе в момента.

Предполага се, че по-голямата част от вас не играят хазарт, или поне не особено много. Причината за това най-често е да не вземете да изгубите парите за наема поради лоша ръка на покер, примерно.

Представете си обаче как на някого изведнъж му щуква простата формула, която урежда всичко и не оставя място за съмнение. Може да въведете информацията в калкулатор и той ще ви посочи всички налични рискове с всички възможни усложнения около тях. Тази формула ви гарантира, че в дългосрочен план просто ще бъдете печеливш.

А сега си представете, че това нещо се случва в продължение на пет години и всеки участник печели, и то печели неизменно винаги. Залагате, например, че отборът на Detroit Lions ще спечели състезанието Super Bowl, и не само вие – всички залагат всичките си пари на този изход от надпреварата, залагат милиарди долари. И изведнъж въпросните „лъвове“ започват да губят. И да губят. И, познахте пак – да губят.

Ето това се е случило.

Говорейки в сферата на реалния живот и икономическите условности, формулата е наречена „Гаусова копула функция“ и е създадена от същия този Дейвид Ли. Ли е нает от експертите във финансовите пазари с именно тази функция – да открие формули, които да анулират риска при инвестиции. Подходът му сработва толкова добре, че играчите налапват формулата като златно прасенце, което даже събира в себе си огромно количество кокаин – тоест, като нещо адски ценно и велико. Ли се издига дотам, че го спрягат за Нобелова награда.

Формулата на Ли се оказала истинско оръжие в ръцете на инвеститорите. Преди те се опасявали, че изчисленията им могат да бъдат погрешни и ограничавали дейността си. След „Гаусовата копула функция“ те разширили обхвата си и започнали да трупат огромно количество облигации буквално в „парични могили“ (толкова огромен бил размерът им). Тези огромни количества финанси били наречени обезпечени дългови облигации („collateralized debt obligations”). Инвеститорите се чувствали в пълна безопасност, затова и трупали все повече и повече финанси, с все по-голяма скорост.

Твърде вероятно е инвеститорите да са се чувствали точно така. Снимка: Sxc.hu

Финалният обем на тези парични могили е просто необятен. Преди да се появи формулата на Ли, в обезпечени дългови облигации били инвестирани 275 милиарда долара. Към 2006 година, благодарение на механизма, те се увеличили до шокиращите 4,7 трилиона долара. „Залаганията“, че дадена компания ще може да изплати обратно дълговете си, се изстреляли в небето от 920 милиарда долара до чудовищната сума от 62 трилиона долара. Можете ли да си представите тази сума? Не, не го правете. Гарантирано е, че просто не можете.

И ето точно в този сюблимен момент се появява пазарната манифестация на по-горния пример за Detroit Lions; това залагане, което счупва формулата и разтърсва статуквото. Виновната черна овца: пазарът на жилищното строителство и стотиците милиарди долари, вложени в къщи, които собствениците им просто не могат да си позволяват. Изведнъж се оказва, че всички тези „гарантирани“ и „сигурни“ заеми се удрят в скалата на дефолтирането и няма как да бъдат погасени. Статуквото рухва. А другото, което е нужно да знаете... ами, наблюдавате го в момента.

Четвърто място: Джордж Сорос, човекът, който разби Централната банка на Великобритания

Кой е той: Американски валутен спекулант и милиардер.

Какво е направил: С един удар така покосява британската валута, че тя губи една четвърт от стойността си.

За да се разбере точната схема, която изстреля състоянието на Джордж Сорос със „скромните“ 1 милиард долара нагоре само за един ден и която едновременно девалвира така британския паунд, трябва да се разясни първо понятието „къса продажба“.

Най-общо казано, късата продажба е продажба на нещо, което не притежаваш, с надеждата да го купиш в бъдеще на по-ниска от продажната цена, с което да реализираш печалба. Така печелите пари от ценни книжа, валута или каквото и да е друго, които мислите, че ще се обезценят впоследствие. В такъв случай, ако ви се усмихне късметът и нещата се развият както вие искате да се развият, може да платите доста по-малко, отколкото трябва, и да спечелите от продажбите на въпросната валута или въпросните ценни книжа. Ако обаче цената им се покачи, вместо да се понижи, ще трябва да платите повече от финансите, които сте отделили за продажбата им. Тогава губите. Това е рискът, който се поема в такива случаи.

И така, Джордж Сорос бива осенен от предчувствието, че британският паунд ще понижи позициите си. През това време британското правителство се опитва да балансира британската валута, така че тя да е адекватна спрямо валутите на другите европейски страни – въпреки че има известна разлика между задъхващата се Великобритания и изживяващата умерен възход Германия. Властите осъществяват това посредством изкупуването на милиарди.

Хей, британци, как е лирата, а? Снимка: Soros.org

Междувременно Сорос прави един от най-огромните хазартни ходове в историята на парите. Той осъществява къса продажба на валута на стойност цели 10 милиарда долара на 16 септември 1992 година, ден, който добива известност като „Черната сряда“. Финансовата „лодка“ се препълва толкова бързо, че британското правителство няма време да реагира. Курсът на валутата пада изключително рязко и се стига до момента, в който Великобритания се принуждава да напусне Европейската валутна система. През следващите три месеца стойността на паунда пада с 24%. Самият Сорос излиза на доста добра печалба – 1,1 милиарда долара, и добива прозвището „Човекът, който разби Централната банка на Великобритания“.

Във втората част на статията може да прочетете за други трима ключови "разбивачи" на икономики - шотландския банкер Уилям Патерсън, химика Уилям Пикард и предприемача Аугустус Хайнце.

Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...