Перперикон в класация на любимите на туристите археологически забележителности в Европа

28.10.2024 | 14:10
по статията работи: econ.bg
Келтски монети, огромни неолитни структури и римска баня влизат в класацията на любимите археологически забележителности на туристите в Европа
Перперикон в класация на любимите на туристите археологически забележителности в Европа
Снимка: под лиценза на creative commons

Келтски монети, огромни неолитни структури и римска баня влизат в класацията на любимите археологически забележителности на туристите в Европа.

Избраните дестинации са подредени от британския таблоид The Guardian.

Фиезоле, Италия

Етруският град Фиезоле е разположен на върха на хълм, в близост до италианския Флоренция. Селището се намира в рамките на археологическа зона и датира още от IX век пр.н.е.

Римляните го завладяват през 283 г. пр.н.е. Фиезоле предлага и римски театър, римски и етруски артефакти и останки от римски бани.

Курион, Кипър

В Курион, създаден на югозападния бряг на острова през 12 век пр.н.е., можете да намерите останките на процъфтяващ древен град.

Тъй като много от руините все още са непокътнати, ще се уверите лично колко напреднала е била тази цивилизация - с централен пазар, древногръцко училище по борба и много бани, украсени със сложни мозаечни плочки и подово отопление.

Театърът е перлата в короната - с обширна гледка към Средиземно море за фон.

Бретан, Франция

6000-годишният каменен археологически обект Cairn de Petit Mont в Бретан е разположен на нос с изглед към заливите Киберон и Морбихан. Състои се от две каменни камери с множество неолитни и гало-римски символи. Използван е като бункер по време на Втората световна война.

Поставянето на бетон върху древните камъни е странна гледка. Бункерът е превърнат в малък музей, а бившата оръдейна кула предлага панорамна гледка към този изключителен район. Обектът е на пешеходно разстояние от оживения Порт дю Кроусти.

Перперикон, България

Поле за общуване на богове и хора, българският Перперикон е бил свещено място още преди писаната история, основан от траките през петото хилядолетие пр.н.е. Това е една от най-големите крепости в Европа, като археологическите й проучвания продължават.

Това е било място за поклонение на Дионисий, съперничещо на Делфи, по-късно приемало римляни, готи и българи. Гледките към околните гори по нежните върхове на Родопите са зашеметяващи, посочва читател на The Guardian.

Хераклея Линкестис, Северна Македония

Хераклея Линкестис, намиращ се точно до Битоля, е преживял гръцко, римско и византийско управление.

Мястото може да се похвали с наистина впечатляващи останки, които включват театър, римски бани и базилика със сложни мозаечни подове, показващи живи сцени от раннохристиянската иконография.

Театърът, построен по време на римско владичество, все още е в забележително състояние. След като разгледате древните руини, можете да се насладите на очарованието на красивата Битоля.

Филипи, Гърция

На два часа път от Солун, минавайки покрай Кавала, се намират останките на Филипи, основан през 360 г. пр. н. е. Този някога велик град на римския път Виа Егнатия през Балканите сега е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Отдалеченото му местоположение и огромните размери не позволяват събирането на тълпи. В района има кафене и тоалетни. Не забравяйте да се отклоните на север до поток отвъд стените на града (описан в Новия завет), където Павел кръщава Лидия - първата европейска християнка.

Антекера, Испания

В тихия Антекера - малък град в сърцето на Андалусия, можете да намерите колекция от спиращи дъха мегалитни руини. По-специално Долменът от Менга е един от най-ранните и най-големи известни гробни паметници в Западна Европа, датиращ от около 3600 г. пр. н. е.

Кромлех Алмендрес, Португалия

Това е португалски Стоунхендж, простиращ се върху обърнат към изгрева склон близо до Евора в района на Алентехо, източно от Лисабон.

Гигантските яйцевидни мегалити, датиращи от шестото хилядолетие пр. н. е., представляват асиметрична фигура от осем камъка и подобно на британския му събрат, еволюцията на този огромен каменен кръг се простира на повече от 1000 години назад в периода на неолита.

Праисторически символи украсяват много от мегалитите - доказателство, че това е югозападният край на обширна морска мрежа от търговия и вярвания по протежение на западноевропейската периферия.

Гланум, Франция

Триумфална арка и великолепен мавзолей маркират входа към римските останки на Гланум, разположени в покрайнините на Сен Реми дьо Прованс, на юг от Авиньон. В уединена долина в подножието на Алпилите, това е селище, датиращо от около четвърти век пр. н. е.

Ако имате късмета да го посетите в спокоен ден, е напълно възможно да си представите римския живот във вилите, с техните бани наблизо, докато базиликата, форумът и храмовете, включително религиозно светилище около свещен извор, ви напомнят за значението на града по онова време.

Ла Уг Би, Великобритания

Това място крие множество неолитни съкровища. Гробна камера, използвана между около 4000 г. пр. н. е. и 3500 г. пр. н. е., се намира в края на тъмен подземен проход. Над нея има висока праисторическа могила.

Криволичеща пътека ви води до параклис от 16-ти век с красиви гледки. На място има и брилянтна изложба за Le Câtillon II - келтско и римско съкровище от монети, открито през 2012 г. Смята се, че е принадлежало на племе, бягащо от армиите на Юлий Цезар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...