Туризмът генерира над една четвърт от БВП на Гърция

30.05.2019 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Туризмът генерира над една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция, според данни, представени в сряда от Института на гръцката туристическа конфедерация
Туризмът генерира над една четвърт от БВП на Гърция
Снимка: Econ.bg

Туризмът генерира над една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция, според данни, представени в сряда от Института на гръцката туристическа конфедерация (INSETE). Данните подчертават значението на индустрията за националната икономика и заетостта, както и квазимонополния статус на туризма в растежа на страната, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

Според последните налични данни най-малко един процент от 1,9 пункта растеж през миналата година са от туризъм.

Докладът INSETE показа, че туризмът има пряко въздействие върху икономиката през 2018 г., което възлиза на 21,6 млрд. eвро или 11,7% от БВП. Това се е увеличило с 13,3% или 2,5 млрд. eвро от 2017 г. Пряко и косвено туризмът е съставлявал между 47,4 млрд. Евро и 57,1 млрд. eвро, или 25,7 до 30,9% от БВП.

Като се има предвид, че приходите от пътуване са нараснали с 10,1% миналата година от 2017 г., за Банката на Гърция, за да достигнат 16,113 млрд. Евро, туризмът е добавил допълнителни 1,483 млрд. Евро към БВП на Гърция.

Това също така илюстрира голямата зависимост на страната от туризма, тъй като Гърция не е развила друг важен сектор, с евентуално изключение на корабоплаването, което представлява около 7% от БВП.

В пиковия сезон миналата година в туризма са заети 411 000 души само в компании за настаняване и хранене, което допринася с 16,7% от заетостта в страната. Когато се отчита непрякото въздействие на туризма, включително професии като транспорт и т.н., делът му в националната заетост варира между 36,7 и 44,2%, което го прави основен фактор за намаляване на безработицата, особено за младите хора, според INSETE.

Туристическият сектор също има значителен принос по отношение на инвестиционната дейност, възлизаща на 5 милиарда евро през 2018 г., а 90% от приходите на сектора са от чужбина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...