Милиони прегледи и хоспитализации излязоха наяве в здравната е-система

15.10.2024 | 08:10
по статията работи: econ.bg
В по-завършения си вид платформата на Националната здравноинформационна система се оказа един от най-използваните софтуерни продукти в България
Милиони прегледи и хоспитализации излязоха наяве в здравната е-система
Снимка: под лиценза на creative commons

В по-завършения си вид платформата на Националната здравноинформационна система се оказа един от най-използваните софтуерни продукти в България. Данните за приетите електронни регистрации на прегледи, рецепти, хоспитализации разкриват изненадващи мащаби на медицинските дейности у нас. Информацията бе огласена преди дни от държавната фирма, която поддържа системата - "Информационно обслужване".

Ежедневно в системата се регистрират над 220 000 електронни прегледа. Средно на ден се обработват над 110 хил. електронни рецепти. Генерират се над 134 хил. направления. Регистрират се около 9500 хоспитализации, съобщиха от "Информационно обслужване". Това означава, че всеки ден 110 000 българи купуват лекарства с рецепта, а 9500 души постъпват в болница, пише в. "Сега".

Впечатляващи са и данните за целия период на съществуване на системата. Общият брой на регистрираните здравни записи от пускането на платформата в края на 2020 г. досега достигна 410 млн., отчитат от "Информационно обслужване". Броят на издадените е-рецепти надхвърли 63 млн. Изписаните „бели“ рецепти от медицинските специалисти надхвърлят 5 млн. През НЗИС са издадени над 62 млн. е-направления от пускането на платформата за издаване на електронни направления в началото на декември 2020 г. Регистрираните електронни хоспитализации доближават 5,2 млн. Регистрираните за близо две години е-прегледи са над 110 млн.

Със системата работят над 34 хил. лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ, над 10 500 зъболекари и 7310 фармацевти. Модулът за електронни рецепти се използва ефективно от близо 3300 аптеки. Общо 389 лечебни заведения в цялата страна се възползват от модула за електронна обработка на приетите за лечение в болница. Близо 200 хил. тегления са направени за мобилното приложение „еЗдраве“, информираха от дружеството. Чрез него всеки гражданин може да влезе в своето здравно досие и да види всички регистрирани от 2020 г. досега прегледи, направления, рецепти, ваксини, лабораторни резултати.

Дигитализацията на здравеопазването е проект с много дълга и бурна история. Години наред той беше в задънена улица, фирмите се сменяха безуспешно, а системата се съпротивляваше, тъй като електронната регистрация предполага пълно изсветляване на дейностите. Пандемията обаче пришпори по неволя този процес. В електронното досие за пръв път има по-пълна картина на медицинската история на пациента и за пръв път то е достъпно и без електронен подпис (след първоначално "сдвояване" със системата, което се извършва от служител на упълномощени институции). Така всеки може да следи дали на негово име се пишат фиктивни дейности. Изнесените в петък данни за милиони прегледи и хоспитализации обаче повдигат и въпроса защо при такава динамична система оставаме на водещи места в ЕС по социалнозначими заболявания и предотвратима смърт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...