Не е икономиката, глупчо!

26.09.2009 | 17:35
по статията работи:
Не обвинявайте икономиката. Рецесия или не, ако вашият малък бизнес е неуспешен, вината за това е ваша!
Не е икономиката, глупчо!

Автор: Джордж Клотие*. Превод: Божидар Харисков за Югозападна информационна агенция

Приемете предизвикателството пред вашия бизнес с тези 5 безкомпромисни съвета. Продажбите ви се сриват надолу. Вашите оперативни разходи са извън контрол. Вашият паричен поток е намалял и "капе". Вашата банка няма да ви даде кредит. Разбира се, че икономиката е виновна.

Страдаме всички, така че не е чудно, че вашият бизнес е в беда. Нали така? Грешка.


Не обвинявайте икономиката. Рецесия или не, ако вашият малък бизнес е неуспешен, вината за това е ваша.

Разбира се, ние всички преживяваме трусове. Но ако все още изпитвате последствията от тях, причината е, че сте правили нещо не както трябва през цялото време. Вгледайте се добре и ще видите, че повечето от проблемите във вашия малък бизнес са вътрешни.

Но познайте какво значи това? Това е добра новина. Тя е, че положението е под ваш контрол и всичко може да бъде поправено.

Няма да ви бъде лесно. Моите съвети са противоречиви и безкомпромисни. Не се опитвам да ви манипулирам и не се изживявам като "велик" бизнесмен.

Ето петте съвета:

1. Забравете работата в екип.
Работата в екип е надценявана. Тя просто не работи в най-малките предприятия. Настояването за работа в екип е бърз начин за фалшиви финансови резултати. Защо? Защото вашият екип е толкова силен, колкото най-слабото му звено.

А един слаб изпълнител дърпа всички надолу. Служителите жадуват за силно управление и структура, затова се съсредоточете върху индивидуалните резултати.

Поставяйте ясни цели и изисквания към всеки човек, един по един. Вашите служители трябва да знаят, че в края на деня те отговарят пред вас, а не един пред друг. И заменете това изтъркано клише "Няма "аз" в екипа" с тази мисъл: "Няма пари в екипа - просто посредственост и извинения".

2. Прилагайте микроуправление като луд. Да не се делегира правото за бягане от отговорност. Делегиране е просто друга дума за свиване на отговорности. Когато очаквате някой друг да свърши нещо в 90% от случаите нищо няма да е направено.

В малкия бизнес вие не разполагате с време или пари, за да коригирате грешките на някой друг. Вместо това, вие трябва с гордост да носите значката "маниак по контрола".

Разбира се, делегирайте задачи, но следете служителите си като ястреб, докато се убедите, че това, което правят, е това, което се очаква да направят, а след това просто продължете да ги наблюдавате. Настоявайте за "флаш доклади" - по една страница, които да ви дават ежедневно актуализирана информация за състоянието на всяка ключова точка във вашия бизнес.

И никога не предавайте управлението на вашия бизнес на никого, без значение колко "старши" е служителят! Продължете с микро-управлението още малко, след това повторете кръга отново, за да се уверите, че задачите се изпълняват, и също така, че се изпълняват правилно. Може да се наложи да останете много повече време в офиса, но това ще ви гарантира, че вашият бизнес ще извлече максимална печалба.

3. Повишенията са приключили. Замразете заплатите сега. Плащането за изпълнение е абсолютна необходимост за малкия и средния бизнес за постигане на реална доходност.

Навсякъде от 30% до 100% от възнагражденията на служителя трябва да се основават на резултати и тази сума следва да отговаря на изпълнението на задачите, поставени пред служителите от собственика. Това се отнася особено за фирми с персонал в отдел "Продажби": В отдел "Продажби" хората трябва да знаят, че 100% от тяхното възнаграждение е въз основа на резултатите.

Имайте предвид, че "заплащането за изпълнение" не означава просто един служител да получава по-голяма заплата за това, че се е справил добре - това не е задължително.

Трябва да сте готови да създадете и система, която да санкционира при неуспешно изпълние. "Плащането за изпълнение" е толкова важно за успеха на вашия бизнес, че ако не го въведете днес, трябва да уволните себе си.

4. Страхът е най-добрият мотиватор. Притежаването на малък бизнес не е конкурс за популярност. Вие не може да бъдете ефективен, ако не респектирате служителите си и ако те не ви уважават.

Вашите служители няма да ви благодарят за това, че се държите твърдо с тях, но те ще уважават "диктатора", който държи на състоянието на платежоспособност на бизнеса си и може да им "отреже" от заплатата.

Страхът да не се получи заплата е бил и винаги ще бъде най-добрият мотиватор. Страхът не бива да е фактор за мотивиране само на служителите ви. Той трябва да мотивира и вас. Никога не се отпускайте твърде много. Вътрешният страх на бизнесмена от неуспех е това, което поддържа компанията жива.

5. Ако вашият бизнес се провали по време на рецесия, вината е ваша. Това ви е омръзнало?! Проблемът не е в икономиката, глупчо, проблема си ти. Не използвайте рецесията като извинение. Ако не сте оцелели, това е, защото не сте направили всичко, което е трябвало да направите в по-добрите времена.

Не се поддавайте на манталитета на бункера - ако чакате, докато вълната се върне, ще се удавите. Вместо това, действайте: намалете разходите, действайте агресивно за увеличаване на продажбите и уволнете посредствените работници. Продължете да инвестирате в областите на вашия бизнес, които ще генерират растеж.

Не играйте ролята на жертвата! Правете всичко, което можете, за да се грижите за вашия бизнес - работете по-усилено, по-бързо и по-умно от конкурентите ви, дори те да са в топ 10. Докато вашият бизнес има пулс, вие имате силата да обърнете нещата.

*Джордж Клотие е автор на книгата „Profits Aren't Everything, They're the Only Thing: No-Nonsense Advice from the Ultimate Contrarian and Small Business Guru" (HarperCollins, Sept. 2009). Той е основател и председател на American Management Services - фирма за управление, която се специализира в съживяването на малки и средни фирми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 14.10   1066 г. – Норманското нашествие: Битка при Хейстингс: Кралят на Англия Харолд II е убит близо до Хейстингс от нормандската армия, предвождана от Уилям Завоевателя,...