Речта на президента – гаф или опит за разнообразяване 2

02.01.2013 | 11:45
по статията работи: Петя Бързилска
Пейзаж на Скалистите планини в САЩ, представящ България, предизвика бурни реакции
Речта на президента – гаф или опит за разнообразяване
Снимка: БНТ

Новогодишната реч на президента Росен Плевнелиев предизвика доста бурни и противоречиви реакции в медийното пространство и социалните мрежи. След затишието от 1 януари, два дни след словото на държавния глава, то продължава активно да се обсъжда.

За някои речта е хубаво разнообразие след 10-годишното статукво или двата мандата на Георги Първанов, а за други - пример за гаф и явно недоглеждане.

Плевнелиев реши да направи някои промени, свързани с произнасянето на първото си новогодишно слово. Освен решението да отправи новогодишните пожелания към нацията от библиотеката на Софийския университет, новост е и съпроводът от снимки, показващи значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, героят Марио от дома в Белоградчик и други.

"Сигурен съм, че всички ние бихме искали Новата година да умножи доброто и да загърби лошото. А лошото не ни подмина! Наводнения, земетресение и терористичен атентат белязаха изминалата година! Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ. На това ни учеше и патриарх Максим, с когото се простихме!", каза в обръщението си Плевнелиев.

Една от снимките обаче предизвика мигновени реакции, пише БГНЕС. В последните минути на 2012 г. президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа – думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от известната Rocky Mountain (Скалистите планини) в щата Колорадо, Северна Америка.

Интересно е, че същата снимка е публикувана и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово. Кадърът е първи от поредица снимка за красивия български курорт, но за нито една от тях няма информация къде точно е направена снимката и какво точно се вижда на нея. Този сайт не е единственото място в мрежата, където тази снимка може да бъде свързана с Пампорово. Същата снимка се намира и на сайта Bulgarica.com, като текстът под нея рекламира Пампорово като модерен ски курорт, разположен в сърцето на Родопите, планината на митичния Орфей.

В социалните мрежи потребителите разпознават на снимката пейзажа от американския курорт Аспен. В сайта за видеосподеляне Vbox7.com се появиха и клипове с част от речта на Плевнелиев, а във Facebook коментарите, свързани с президентския гаф, са хиляди.

След новогодишното слово въпросът е Щатите част от нас ли са, питат потребителите на една от най-многобройните групи в мрежата "Окупирай България". Колкото до новаторското решение минути преди 12 часа Росен Плевнелиев да е в библиотека, а не в сградата на "Дондуков" 2, някои от потребители определят с думите, че "показват президента от някаква стара хижа".

Коментара на БНТ по случая може да прочетете тук.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Maria Ivanova 02.01.2013 | 13:12
Ако има гаф,нека е опит за разнообразяване,прекрасно обръщение,човешко и топло,никога до сега не е имало такова от български президент,крайно време е да започне да се променя манталитета на българите ,да бъдат по-добри,единни ,да си помагат един на друг,само когато се промени манталитета към добро,тогава би се променило и нещо в държавата,а новогодишното обръщение на Президента е повод и тласък за това !
Даниела Гълъбова 02.01.2013 | 18:04
Не можеш да разнообразиш с чужди пейзажи, при условие, че действително имаме прекрасна природа. То друго не ни остана, само една природа, та да разнообразяваме с чуждата. Обръщението не ме впечатли много, той говори винаги едно и също, с една и съща интонация и леко дебилно изражение.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...