Теменужка Петкова: КЕВР определя цената на тока, хората трябва да бъдат спокойни

20.04.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
НЕК ще отбележи около 6 милиона лева печалба за 2017 година
Теменужка Петкова: КЕВР определя цената на тока, хората трябва да бъдат спокойни
Снимка: под лиценза на creative commons

"Цената на електрическата енергия е изцяло от компетенциите на КЕВР. Електроразпределителните дружества правят своите предложения, но Комисията ще каже своята последна дума, така че битовите потребители трябва да бъдат спокойни, че ще бъдат защитени". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред  БНТ във връзка с исканите увеличение на цената на тока от страна на ЕРП-тата.

Министърът разкри, че държавната ТЕЦ "Марица изток 2" също е поискала увеличение на цената на тока, но това има своето обяснение, защото централата плаща много висока цена за вредни емисии и тази година трябва да плати 200 млн. лева за емисии.

"Тези разходи трябва да са калкулирани в цената, но КЕВР ще прецени какъв процент от заявено повишение са от държавните производители, какъв от другите енергийни дружества и електроразпределеителните предприятия., за да може да каже каква ще е цената на регулирания пазар", обясни още Петкова.

Тя обясни, че в сила са влезли нови изисквания на Европейската комисия, които ще наложат централите да правят нови инвестиции.

"Хората трябва да знаят, че през април 2017 г. Европейската комисия прие едни значително по-високи изисквания към тези производители на електрическа енергия, които работят на въглища. Това са изисквания, които са свързани с изискванията по изграждане на сероочистващи устройства, по отношение на това тези централи да отговарят на много високи изисквания по отношение на екологичните параметри. Предвидена е и възможност държавите членки да поискат дерогация от тези по- високи изисквания и България направи именно това. Нашите електирчески централи ще кандидатстват да получат дерогация. За това трябва да са изпълнени няколко условия - всяка една от тези централи ще кандидатства самостоятелно, така че не разглежда държавата членка като искаща дерогация, а всяка централа поотделно", коментира тя.

На въпрос дали това ще се отрази на разходите им за производство, министър Петкова отговори: "Съществуват подобни рискове, защото инвестициите от такъв тип сероочистващи устройства са сериозни. Но през последните години нашите централи правят сериозни усилия в тази посока – ТЕЦ "Марица 2" през последните 13 години например е направила инвестиции, които надвишават 1 млрд. лв. по отношение точно на тези сероотчистващи устройства, двете американски централи също имат много съществено развитие в тази посока, колегите от ТЕЦ "Бобовдол" също са инвестирали доста", каза още тя и уточни, че всяка една от нашите централи е изготвила анализ, за да може да защити своите искания за дерогация.

"Що се отнася до договорите с т.нар. американски централи – това е една инвестиция, която води началото си от 2001 г. Националната електрическа компания е тази, която има сключени дългосрочни договори с тях, и в момента работим по анализ, свързан с възможността да бъде изработена методика, която да даде ясен отговор на въпроса какъв би бил размерът на незвъобновяемите разходи за инвестиции. Тази методика вече е изготвена, съгласувана е с ЕК и е предоставена на двете американски централи и в момента те извършват своя анализ. Надявам се, когато и те получат яснота, да седнем на масата за преговорите"“, коментира министър Петкова.

Тя обяви и че Националната електрическа компания ще отбелeжи положителен финансов резултат за 2017 г., което не се е случвало от години. Печалбата ще е около 6 милиона лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 01.04   527 – Начело на Византия застава Юстиниан I 1572 – Група протестантски пирати превзема град Брийле. 1579 – Основан е университета във Вилнюс. 1657...