Управителят на БНБ: Засега няма да теглим пари от ЕЦБ по суаповата сделка

30.04.2020 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Суаповата сделка с ЕЦБ е валутно споразмение – можем да получаваме евро срещу левове по фиксирания курс без да намаляваме валутния резерв – значението на тази сделка е израз на доверие към България и БНБ
Управителят на БНБ: Засега няма да теглим пари от ЕЦБ по суаповата сделка
Снимка: БНБ

"Двете големи неизвестни са дълбочината и продължителността на кризата – всички икономически последствия зависят от това колко бързо ще отворят икономиките – толкова по-малки ще са последствията за хората. Трудно е да се праввят конкретни прогнози за разликите спрямо кризата през 2008 година, когато нещата бяха ясни. Всички правителства работят последствията от кризата да бъдат смекчени. Нашето правителство се справя добре в тези предизвикателства", съобщи пред бТВ управителят на БНБ Димитър Радев.

Суаповата сделка с ЕЦБ е валутно споразумение – можем да получаваме евро срещу левове по фиксирания курс без да намаляваме валутния резерв – значението на тази сделка е израз на доверие към България и БНБ; то ясно идентифицира България с добра финансова репутация, страна, на която банките, финансовите институции и пазарите могат да имат доверие. Репутацията и доверието в света на парите винаги има финансово измерение.

Публикуваме данните си всяка седмица – брутния валутен международен резерв на БНБ е на исторически високо равнище – над 54 милиарда, нивото на резервите на банките у нас също е на историческо равнище – над 16 милиарда – повече от половината от тази сума са свръхрезерви, така че сме добре обезпечени. Причината за сключването на тази суапова сделка е не че имаме необходимост – то затова и Споразумението беше обявено като „предпазно“. Уведомил съм председателя на ЕЦБ, че към момента няма да теглим пари. Но сделката е знак, че те ни имат доверие, допълни управителят на БНБ.

Истината е, че нашите банки са готови за кризата, допълни Радев.

Юридически не, съдържателно да – така може да се отговори на въпрос дали Споразумението е път към Еврозоната. То ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. Става въпрос за близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ – нещо, което много страни искаха, но много малко постигнаха. Самото Споразумение завършва с думите, че България се подготвя за Еврозоната.

Готови сме да влезем в чакалнята на Еврозоната, категоричен бе Радев. В рамките на следващите три месеца очаквам да има развитие по темата. Едва ли кризата с коронавируса ще даде отражение, защото влизането в чакалнята на Еврозоната е по-скоро политически процес.

Имаме исторически най-високо равнище на валутен резерв на БНБ, на практика срещу всеки един лев разполагаме с едно и половина евро, не смятаме да намаляваме този резерв. Няма да има обезценяване на лева при влизането ни в чакалнята на Еврозоната, категоричен е управителят на БНБ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.11   1095 г. – Под ръководството на папа Урбан II във френския град Клермон започва Събор на католическата църква, на който е огласена Свещената война –...