У нас нарочно се поддържа ниска цена на труда, твърдят от КНСБ

02.11.2016 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Дори в браншовете, където номиналната производителност на труда е по-ниска в България спрямо останалите страни -членки на ЕС, то това се компенсира с по-висока норма на печалба и в повечето случаи с по-висока рентабилност, твърдят от синдикатите
У нас нарочно се поддържа ниска цена на труда, твърдят от КНСБ
Снимка: БГНЕС

Налице е социален дъмпинг и откровена политика на поддържане на ниска цена на труда, която далеч не съответства на производителността на труда. Това заяви Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предаде БГНЕС.

Дори в браншовете, където номиналната производителност на труда е по-ниска в България спрямо останалите страни -членки на ЕС, то това се компенсира с по-висока норма на печалба и в повечето случаи с по-висока рентабилност.

Налице е съществен проблем - разпределението на добавената стойност между труда и капитала в полза на капитала, посочи Томев. Според него разликата в заплащането на труда между България и повечето страни -членки на ЕС, в номинално изражение е от 50 до 80%.

Спрямо останалите страни-членки, разликите в заплащането са между 3 и 10 пъти. Те няма да се стопят, ако не се промени наложената политика на социален дъмпинг и разходната конкурентоспособност, която във всеки доклад на Министерство на икономиката е на водеща позиция като ориентир за това накъде се движи страната посочи още Томев.

Според него трябва да се реши проблемът с разпределянето на тази добавена стойност.

Оказва се, че производителността на труда в България в добивната промишленост, например е 257.6% при средноевропейски стойности от 319%. Рентабилността в този бранш е 31.7% в страната ни, при средноевропейски стойности от 21.7%. На фона на тези данни изпъква средната работна заплата и стандарт на покупателна способност у нас тя е 697 евро, докато във всички европейски страни заплатите са по-високи. Дори в страни като Унгария, Словения и Словакия, както и Испания, средните работни заплати в този Бранш са с пъти над тези у нас. В Испания са 3889 евро, в Чехия са 1169 евро, в Словения са 1998 евро.

В добивната промишленост заплатите у нас са по-ниски дори в сравнение в сравнение с тези в Румъния. В добива на въглища заплатите у нас са 828 евро, а тези в Румъния са 1032 евро.

Добавената стойност у нас в преработващата промишленост е 26%, при средноевропейска от 27 процента. Производителността в преработващата промишленост у нас също е на челни места в Европа. При средноевропейски нива от 143%, у нас тя е 185.7%, като единствено в Полша е по-висока - 193%. В Белгия, Германия, Испания, Франция, Португалия и Холандия е по-ниска.

Рентабилността в тази промишленост у нас е също на водещи за Европа позиции - 8.4%, при средноевропейски нива от 7.9%. След нас се нареждат страни като Белгия, Германия, Испания, Франция, и Холандия.

На фона на тези данни средната работна заплата в този бранш в България е с пъти по-ниска от тази в останалите страни. Ако в България е 395 евро, то в Испания, е 2211 евро, в Ирландия е 3681 евро, в Словакия е 1529 евро, в Унгария е 857 евро.

От изнесените данни по браншове става ясно, че за България разликата между заплащането и повечето от новите страни-членки на ЕС в номинално изражение е между 50 и 80% , а спрямо старите страни членки е от 3 до над 10 пъти, обясни Томев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...